Зареждам...
Вход

Бухал (Bubo bubo)


За вида

Той е истински “Голиат” сред совите. В паспорта му четем: тегло 2,6-3,25 кг, размах на крилата до 175 см!  Женските са по-едри и по-тежки от представителите на силния пол. Оперението е скромно и носи белезите на нощните птици. Преобладават защитните цветове – ръждиви, кафяви, жълтеникави. Голяма част от перата са раирани с надлъжни и напречни ивици и нежни щрихи. Общият тон на окраската зависи от географската ширина и местообитанието, но то винаги сполучливо имитира цвета на кората на дърветата, на скалите или на пясъка.

Ако все пак успеете да го забележите ще бъдете поразени от неговия едър, изправен силует и “мефистофелските рога” – това са “ушите”, образувани от дълги черни петна, с жълтеникава шарка по края. Неповторимото украшение на бухала са очите му – големи, немигащи, лимоненожълти до оранжеви.

Бухалът е “флегматик”, разчита на защитната си окраска, следи внимателно приближаващият се враг и излита в последния момент, като лети в предварително набелязана посока. Той се придържа към една и съща територия през цялата година. Рядко отделни птици проявяват склонност към “далечни пътешествия”.


Въпреки мрачния си и злобен вид, тази птица не е лишена от нежна семейна привързаност – образуват двойки за цял живот и е всеотдаен и предан родител. През размножителния си период – началото на пролетта, бухането му се чува през цялата нощ, гласът му ехти величествено и загадъчно. Зовът на женските е в теноровия спектър. В разгара на любовния период двойката буха едновременно в своеобразен дует. Бухалите отглеждат до 4 малки в закътани, недостъпни за слънчевите места гнезда. Често най-малките, които са се излюпили последни стават жертва на братята си.


Местообитание

Бухълът гнезди в най-разнообразни местообитания до около 1700 м. Любимите му са районите с вулканични и карстови скали, дефилета, ерозирани терени. Привързан е към старите, необезпокоявани гори.


Консервационен статус

Бухалът е вид, защитен от Закона за биологичното разнообразие, включен в Българската Червена книга в категория "застрашен".  Популацията му в Централен Балкан е с европейска значимост.


Повече информация...

Галерия

Централен Балкан - Интерактивна карта с GPS данни
Новини
СТАРТ НА КАРИЕРАТА
14/10/2014
За поредна година Дирекция „Национален парк Централен Балкан” участва в...
Текат възстановителни дейности по туристическата инфраструктура в „Централен Балкан“
05/09/2014
В рамките на Проект DIR 5113325-12-109 „Централен Балкан – парк за всички” в периода...
Стартира ОТКРИТА ПРОЦЕДУРА за възлагане на обществена поръчка
05/09/2014
„Оценка на съответствието на проектната документация и упражняване на независим...
Архив новини

Телефон за подаване на сигнали и жалби:
+35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg