15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Лествица Планина

ЗА ЛЕСТВИЦА ПЛАНИНА
На български името на Лествица Планина се свързва с думата лес (от руски - гора) и се разбира като гориста планина, което й подхожда. По-вероятно обаче името си планината е получила от транскрипцията на руската дума “лесница” (стълба), превод на гръцката дума “климас” (стълба). Побългарено това е името на рида Климаш и върховете Голям Климаш и Малък Климаш. Седловината северно от върховете се нарича Климашка превлака. От тяхното име се е получило името на планината.
Главното било на Лествица Планина се простира от югоизток на северозапад. Орографски и хидрографски център на планината е връх Четири поляни, който е на самото планинско било. От него изхождат големите ридове Брязовско било и Осиковец. От него водят началото си реките Брязовска, Козница, Мало Брязово и Бръшляница. Най-високата част на планината е комплексът от върховете Къдря (1355 м), Голям Климаш (1355 м), Белият зъб и Люляка. На северозапад от тях билото се понижава с върховете Овнарника, Светкавица (Четърлъка), Четири поляни (1243 м), Кутина могила (1097 м) и Дрянът.
Долините на реките Костина, Горуньовска, Брязовска, Козница и Крива Козница оформят ридовете Климаш, Горуньовско било с връх Чуднева могила (970 м), Брязовско било с върховете Кайташки могили (1253 м), Разкола, Янков връх (1215 м) и ридът Петрахилски с връх Петрахиля (1172 м). Ридът Брязовско било е разчленен от долините на Добращки дол, Соколов дол, Титьов дол, Павети дол, Драгинов дол и Дълбокият дол. Така оформените по-къси ридове завършват към долината на река Бели Вит с върховете Соколов зъб, Оряховица, Маринчова могила, Орела, Жетвар, Хайдушка поляна (955 м) и Орля. Върховете са със скални корони и са обрасли с дървета и храсти. Заедно с връх Петрахиля и скалите на Опасния зъб, Равни камък и Гурга те придават неповторима красота на долината на река Бели Вит.
Десните притоци на река Черни Вит – Малка Капещица, Голяма Капещица, Мало Брязово, Брашляница и Елов дол оформят ридовете Ливадище, Осенов връх, Осиковец с едноименния връх (1116 м) и Платуница. Те са по-къси и със заоблени била.
Адрес на обекта: Стара планина
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg