Актуално

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

В периода 20 – 28 юли Национален парк „Централен Балкан“ бе домакин на Летен университет на ЮНЕСКО. Началото на инициативата бе дадена от зам. кмета на  Карлово Стойо Карагенски, Христо Георгиев – главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО към Министерството на външните работи, Мирослав Калугеров  - директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ, Генчо Илиев - директор на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ и почетният гост от програма „Човекът и биосферата“  на ЮНЕСКО - Джонатан Бейкър в сградата на Община Карлово.
 
България за първи път бе домакин. Инициативите в рамките на Летния университет се проведоха в южната и северната страна на Биосферен парк „Централен Балкан“.  В тях се включиха над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности в близост до биосферни паркове от три континента, избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците бяха от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили.
Бъдещето на биосферните паркове в България и по света бе дискутирано с помощта на наши и международни лектори от Гърция и Италия. Програмата осигури посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на 
Биосферен парк „Централен Балкан“.

Летният университет на ЮНЕСКО приключи с публична заключителна сесия на 27 юли в Културния информационен център на гр. Троян с участието на зам. кмета на община Троян Бистра Чолакова. На заключителната среща младите специалисти от 15 държави представиха своите препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво. Съвместната  работа между лектори и обучаващи бе обобщена  в следните четири групи: мащабни съвместни комуникационни проекти, насърчаващи програмата „Човекът и биосферата“ (на местно и международно ниво); свързване и включване на млади хора в мрежата „Човекът и биосферата“; подобряване на местните продукти и туристически услуги за устойчиво развитие на територията; образование за устойчиво развитие в рамките на биосферните паркове. Сред най-интересните предложения са: създаване на международен младежки комитет за биосферните паркове; изработване на обща интегрирана карта на туристическия потенциал на българските биосферни паркове; обучение на туристическия сектор във възможностите, които предлага Биосферен парк „Централен Балкан“ и др;. Беше обсъдено и предложението за създаване на обща марка за Биосферния парк, която да включва както туристическите атракции, които се намират на територията му, така и местните производства и продукти, характерни за региона. Всички идеи ще бъдат представени пред представители на общините, намиращи се на територията на Биосферния парк, както и на Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и ще служат за основа на бъдещото управление на Биосферен парк „Централен Балкан“.


Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Стартът й е преди четири години, а целта е да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Летният университет на ЮНЕСКО се организира от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, МОСВ, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО.

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg