Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Връх Трескавец

ЗА ВРЪХ ТРЕСКАВЕЦ
Връх Трескавец е най-далечният, най-труднодостъпният и най-интересният от върховете около Тетевен. Скалната му корона е с височина до 100 м и го опасва от всички страни, а височината му е 1151 м. По тази причина върхът е бил използван като крепост. Тя е представлявала амфитеатър, а на дъното му е издълбана водосборна яма. Върху южния склон на амфитеатъра личат тераси. Качи ли се човек на Трескавец и погледне ли на север ще съзре в далечината река Дунав.
Връх Трескавец винаги ще се помни от поколенията, тъй като през 1801 година спасява тетевенци от гибел. Когато на Сирни заговезни кърджалиите подпалват града, хората се пръскат да търсят спасение в околните гори.
Най-много от тях, към 400 души се отправят към Трескавец. Мъжете нарамват стари пушки, жените превиват гръб под тежки вързопи. Старците водят добитъка. Целта на всички е да се спасят от ятагана. Кърджалиите обсаждат върха и се опитват да го превземат. Но не успяват. Решават да изтощят бранителите с продължителна обсада, продължила 3 седмици.
Тогава дядо Генко самарджията решава да надхитри нападателите. Бранителите нахранват със зърно едно теле. Когато го бутнали в канарите то паднало долу и търбуха му се спукал пред смаяните погледи на кърджалиите. Те си казали: “Щом на върха има толкова храна за добитъка, тетевенци скоро няма да се дадат”. Изоставили обсадата и напуснали.
Адрес на обекта: Тетевенски Балкан
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg