Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Връх Юмрука

ЗА ВРЪХ ЮМРУКА
Връх Юмрука се намира почти в централната част на Стара планина. Той попада в територията на Национален парк “Централен Балкан”, което ни подсказва за красотите, които може да ни разкрие. Връх “Юмрука” е висок 1818 метра. Разположен е близо до хижа Ехо, а на запад от него се издига и връх Вежен. През лятото и пролетта, връх Юмрукът е примамливо предложение за много любители на планинските маршрути и скалното катерене. Красотата на това райско място лесно ще ви заплени. Неговите склонове са богато осеяни с боровинки.
При ясно време на юг от връх Юмрука се вижда Средна гора, а в далечината Рило-родопския масив. На север се вижда връх Васильов. От източната страна на Юмрука е зимната пътека от село Розино за хижа Ехо. На изток при ясно време може да се видят Арката на превала на Троянския проход, Купените и връх Ботев. На северния склон на връх Юмрука е поставено стоманено въже – осигуровка за преминаване от хижа Ехо за хижа Вежен през зимата, когато лятната пътека от западната страна на върха не се ползва поради лавинна опасност.
В околността има точки за спортно ориентиране – при връх Кавладан, пътеката за село Христо Даново през Дамлъдере, пътеката за село Розино и други.
Под Юмрука, от северната му страна се строи параклиса “Св.Троица”.
Той се изгражда от приятели на планината и хижа “Ехо”. Организатор на строежа е Николай Киранов, хижар на хижа Васильов (хижата е на 2,5 часа от с.Шипково, а когато прохода между Рибарица и Шипково е отворен, може да стигне и с автомобил.)
Адрес на обекта: Стара планина
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg