Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Масив Триглав

ЗА МАСИВА ТРИГЛАВ
Масивът Триглав се намира в най-източната част на “Централен Балкан”. Освен Равнец, това е вторият характерен обособен страничен масив, отделен от главното било от дълбоковрязаната долина на река Габровница, която е и източната граница на Националния парк. Северните склонове на Триглав са изградени от интересни гранитогнайси – също както и скалните стени на връх Ботев. Масивът Триглав е образуван от четири двухилядника – върховете Голям Кадемлия (със своите 2276 м. той е втори по големина в Стара планина), Малък Кадемлия, Мазалат (Зли връх) и Пиргос. От премката между централния връх – Голям Кадемлия и неговия съсед – Малък Кадемлия, напук на всички закони на физиката ивзвира един от притоците на Тъжа. На него се намира живописният водопад Кадемлийското пръскало, с височина на пада 72 м. От по-ниския Кадемлия извира друг приток на Тъжа – Бабската река, на която се намира 54-метровото Бабско пръскало. Рекичката Елидере извира от премката между Малкия Кадемлия и Мазалат. На нея се намира Тъжанското пръскало (наричано просто Пръскалото). Масивът триглав отдела резерватите “Джендема” и “Соколна”.
ФЛОРА ФАУНА
Непристъпния за хората "Триглав" е дал уютни убежища на мечката, вълка и дивата коза, както и на множество редки птици. Можете да посетите две мечи бърлоги и да видите множество маркировъчни дървета, където мечките обозначават своята територия. На влажните участъци около потоците се наблюдават пресни отпечатъци от лапите на животните. При по-добър шанс могат да бъдат видени и диви кози, а рано напролет дори и мечки, които се движат по откритите пространства.
Могат да се наблюдават и множество интересни птици като величествения скален орел (Aquila chrisaetos), потайните планински кеклици (Alectoris graeca), сокола скитник (Falco peregrinus), големия ястреб (Accipiter gentilis), ловния сокол (Falco cherrug), белогърбия кълвач (Picoides leucotos).
Адрес на обекта: Стара планина
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg