Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Пещера Съева дупка


Предания разказват, че е наречена на братята Сейо и Съю, които се укривали в нея от турците по време на робството. В пещерата са намерени кости на животни, глинени съдове, монети, датиращи от времето на Римската империя и император Антоний.
Първата зала е наречена „Купена”. Насред залата се издига огромен сталактон, напомнящ купа сено, откъдето идва и името. Втората зала – „Срутището”, се е образувала по време на земетресение. Тя е обсипана със скални късове, някои от които с височина 3.2 м. В пещерата има още три прекрасни зали – „Харманът”, „Белият замък” и „Космосът”. Залата „Харманът” притежава забележителна акустика. Тук са пели много известни хорове, сред които хорът на миньорите от Донбас, Детският хор на Българското национално радио.
Всеки, който е посетил Съева дупка, казва, че тази пещера прилича на прекрасен сън или на приказка.

Адрес на обекта: с.Брестница, Ловешка област, 25 км от Тетевен
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg