Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Рогачева пещера

Тръгвайки от хижа „Рай” на север от билото на Купените, в подножието на скални откоси се вижда долината на река Голяма Бъзовица. Рогачевата пещера е високо над дола, на 1700 м надморска височина. Пещерата е хоризонтална, с дължина около 42 м и постепенно снижаваща се от входа към вътрешността. Образувана е в тектонски натрошен гранит и изветрени шисти. Подобни на нея малки пещери и ниши могат да се видят и по скалните венци над нея.
Поради лесната си достъпност,  тя е известна отдавна на местните хора. Наречена е „рогачева”  заради дивите кози, които намирали подслон там. Както повечето подобни пещери, и тази е била убежище на хайдути и доста по-често – на овчари.
Този тип пещери предлагат убежище и на много петрофилни видове птици, бозайници, влечуги, паякообразни и насекоми, както и на специфична флора. Затова дневните грабливи птици, гарванът-гробар, горската улулица, бухалът, прилепите, гущерите и усойниците не са рядкост там. Обитателите на пещерата са много уязвими от човешкото въздействие и затова не бива да се допускат дейности, които могат да му повлияят неблагоприятно – разрушаване, замърсяване, безпокойство при скално катерене, палене на огън в пещерите.

Днес пещерата попада в резерват „Джендема" и до нея НЕ ВОДИ маркиран маршрут, разрешен за преминаване. Поради това достъпът до пещерата е забранен.
Адрес на обекта: Калоферски Балкан
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg