Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Скален мост Крали Маркова дупка

 
Голямото количество валежи, геоложките и релефните особености са причина за интензивното окарстяване на Троянския Балкан. Освен множеството валози, въртопи, кари, губилища в речните долини, в резерват “Стенето” се намират и разнообразни по размери, трудност и красота пещери и пропасти.
Уникалният скален мост Крали Маркова дупка представлява по своята същност пещера в последния стадий от развитието й, когато по-голямата част от варовиковите й стени са се “разтворили” под действието на водата и изветрянето и така тя се е превърнала в проходна пещера или скален мост. По думите на местни хора във вътрешността на арката й действително има малка пещера, но тя не е търсена и проучвана специално до момента, поради това, че е трудно достъпна.
Скалният мост дава подслон на различни петрофилни видове птици, бозайници, влечуги, паякообразни и насекоми. Такива са соколът-скитник, гарванът-гробар, обикновеният мишелов, планинската червеоопашка, бухалът, горската улулица, много видове прилепи (ръждив и малък вечерник, полунощен прилеп, савиево прилепче, воден нощник, мустакат и златист нощник, широкоух прилеп и др.), сънливци, гущери.
Провеждането на всякакви спортно-тренировъчни и алпийски дейности (скално катерене, бънджи скокове) е недопустимо с оглед опасността от обезпокояване на обитателите на скалния мост. За извършването на научно изследователски проекти е необходимо предварителното им съгласуване с МОСВ и Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан”.

Адрес на обекта: Троянски Балкан
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg