Абиота

03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Скален феномен Кралимаркова дупка

ЗА КРАЛИМАРКОВАТА ДУПКА
Кралимаркова дупка се намира в резерват Стенето, който огражда феномена от три страни. Наименованието му е свързано с легенда за Крали Марко, който запратил боздугана си по турците с такава сила, че пробил планината. Феноменът представлява красив скален мост, оформен при изветрянето на основната варовикова скала. Той е ясно видим от километри разстояние и е част от неповторимата красота на планината. В местността около обекта често се провеждат сбирки на планинските спасители от Троянския балкан и туристи. Те са свързани и с представителни демонстрации на уменията на спасителите в скалното катерене и планинското спасяване. Обектът е част от комплекса от природни дадености, които привличат туристически поток, даващ съществена част от поминъка на местното население.
Адрес на обекта: резерват Стенето
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg