Флора

20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Бял имел (Viscum album)


Народни наименования

Бабини зъби, бяла лепка, вимел, емелика, клейник, имела, имила, омела, скребър.

Любопитни факти

Латинското име идва от думите viscum – “лепкав”, поради лепкавия сок, който отделят плодовете му и album – “бял”.
Полупаразитно растение, което предпочита дървета с мека дървесина: бор, ела, бреза и топола, по-рядко се среща по дъба и още по-рядко – по круша или глог.

Белият имел е бил на почит у друидите, които му се покланяли. За тях всяко същество, живеещо върху дъба, носело божие послание. Когато се налагало да го използват, те го отрязвали внимателно със златни ножове. С клонки от имел те обявявали и началото на всяка нова година. Този обичай се е запазил по-късно в християнска Великобритания, където по Коледа клонки от имел се поставяли на видно място в дома.

В България плодовете се използват за направата на накити както за момите, така и за невестите. Във фолклора падането на имелово зърно е поличба за изобилна жътва. В някои части на страната, за да се събори храстчето от дърветата, се стреля с пушка. За да е винаги “под ръка”, се отглежда върху ябълкови или крушови дървета. Държи се в стаите под гредите на тавана за здраве. В Карнобатско се вярва, че в дом, в който има имел, ще бъде щастлив, а стопаните здрави. За най-лековит и чудотворен у нас се смята имелът, който расте върху орехови дървета – вярва се, че той има силата да превръща медта в сребро и злато. В Пиринско и Панагюрско се приема, че е самодивско растение. Ето защо, когато се бере, на мястото се оставя конец или паричка, а растението не се внася вкъщи. Развитието на много имел се смята за признак на дълга и сурова зима.

Във Великобритания, където това растение се среща много често, то се нарича “тревата от кръста”, тъй като според една стара легенда кръстът, на който бил разпънат Христос бил направен от дърво на имел. По тази причина това дърво било обречено да деградира до паразит. Шекспир го нарича “пагубния имел”, позовавайки се на една скандинавска легенда, която казва, че Балдер – богът на мира, бил убит със стрела, направена от имел. Той, обаче, бил върнат към живот по искане на другите богове и богини и имелът бил поверен за съхранение на богинята на любовта. Оттогава е прието, че всеки, който премине под дърво, където има имел, трябва да получи целувка, като знак, че имелът е станал емблема на любовта, а не на омраза.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg