Флора

21/01/2020 Оповестен е проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк „Централен Балкан“ за 2020 г.

Със заповед на директора на Парковата дирекция е оповестен проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк „Централен Балкан“ за 2020 г.

Виж повече  >>
21/01/2020 Големите корморани и зеленоглавите патици са най-много, сочи среднозимното преброяване на водолюбивите птици край НП „Централен Балкан“

Три екипа от служители на Национален парк „Централен Балкан“ участваха в тазгодишното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. На 11 и 12 януари южният екип – трима служители на Парка и представители на СНЦ „Зелени Балкани“ и БДЗП, обхожда язовир „Копринка“, част от поречието на река Тунджа и рибарниците до град Николаево. За двата дни са наблюдавани общо 6 472 птици от 73 вида.

Виж повече  >>
20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Бял равнец (Achillea millefolium)


Народни наименования

бубниче, бяла еньовица, вратига, гущерова опашка, гущерка, еневичка, енюво биле, енювче,  месечняк, пача трева, пачи пера, порезна трева, посеклива билка, раванец, равнеж, спореж, сечена трева, хайдушка трева, хилядолистник, яничево биле, яновица, янювичка


Консервационен статус

Не е под режим на закрила


Любопитни факти


Според легендата Ахил излекувал ранения мизийски цар Телеф с бял равнец. Макар че според друга версия това е станало с ръждивото острие на копието му, името на Ахил е влязло в латинското наименование на растението. Способността да лекува, Ахил научил от кентавъра Хирон – известен в древногръцката митология с лечителските си способности.  В Англия някои от старите имена на това растение говорят за способността му да лекува рани – “билка за войнишки рани”, “рицарски хилядолитник”. В планините на Великобритания тя все още се използва за тази цел. Видовото име millefolium означава “хилядолистен”.
 

В нашата народна традиция на главата на страдащи от треска се поставял венец, изплетен от цъфтящи стръкове. След това болните трябва-ло да се потопят изцяло във водите на река. Според поверието както водата отнася венеца, така трябва да отнесе и болестта. Равнец се слага и при бубите, за да завият пашкулите си.
 

В някои страни младите растения се използват за храна – като супа или като салата, като добавка към тютюна, а в миналото се използвали вместо хмел за придаване на горчив вкус на бирата и като консервант. Животните използват ограничено белия равнец за храна – обикновено само цветовете. Той е нежелано растение за пасищата, защото придава горчив вкус на млякото.
 

Цветовете намират приложение като заместител на чая. От тях се получава от жълта до светлозелена боя. Розовоцъфтящите форми се използват за декоративни цели. Етеричното масло от бял равнец намира приложение в парфюмерията и при производството на ликьори.
 


Текст и снимки: Димчо Захариев

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg