Доброволци

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

 

Работна среща със заинтересована страна „ДОБРОВОЛЦИ” Доброволци


Проведена е на 24 април 2010 г., в Зелената класна стая на Екопътека Видимско пръскало. След дискусиите, 22-та  участници осъществяват доброволческа акция и почистват трасето на Екопътека Видимско пръскало от отпадъци.
 

По време на дискусията, участниците в работната среща дефинират основни интереси, ресурси и предложения за доброволчески дейности, свързани с опазването е защитата на околната среда; опознаване на биологичното разнообразие в НП Централен Балкан и почистване в различни райони. Като предпочитани дейности, младежите определиха заниманията, придружени с беседи, както с дейности на терена, т. е . съчетаването на приключения с труд.
 

Във връзка с качеството на живота: туризъм, отдих и рекреация, е проявен интерес към участие с труд в подновяването на туристическата инфраструктура. Сериозно внимание бе отделено на информираността, активността и вземането на справедливи решения, свързани с опазването на природата. Сред предпочитанията се открои готовността за работа с по-малки ученици и в училище като сред изброените дейности са запознаване на по-малки деца с добитите вече знания и умения, участие в конкурси за рисунка, литературни творби, прилагане на преживяното в творчески труд по време на учебна практика, организиране на изложби (представяне) на творбите в информационни центрове.


            Доброволците изготвят и Послание към всички участници в процеса за създаване на Обществения консултативен съвет:


            „Ние не сме наследили Земята от родителите си, а сме я взели назаем от децата си. Това ни задължава много. Без Земята и природата нас не би ни имало. Няма живот без природа! Тревожи ни, че ще дойде време, когато само по филмите ще гледаме (и ще показваме на децата си) редки видове животни, буйни реки и тучни поляни. Именно заради нас – хората, всичко това изчезва. От нас зависи да съхраним всяко малко зелено кътче. Отивайки сред природата, ние се наслаждаваме на нейното съвършенство, хармония и се откъсваме от ежедневието, забравяме трудностите и неприятностите. Тя ни зарежда с енергия. Връзката ни е неразривна – ние не можем без природата, но и тя не може без нас.

              Днес ние показваме нашето отношение и загриженост към нея. За да я съхраним и предадем на децата си!”

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg