Доброволци

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

 

Работна среща със заинтересована страна „ДОБРОВОЛЦИ” Доброволци


Проведена е на 24 април 2010 г., в Зелената класна стая на Екопътека Видимско пръскало. След дискусиите, 22-та  участници осъществяват доброволческа акция и почистват трасето на Екопътека Видимско пръскало от отпадъци.
 

По време на дискусията, участниците в работната среща дефинират основни интереси, ресурси и предложения за доброволчески дейности, свързани с опазването е защитата на околната среда; опознаване на биологичното разнообразие в НП Централен Балкан и почистване в различни райони. Като предпочитани дейности, младежите определиха заниманията, придружени с беседи, както с дейности на терена, т. е . съчетаването на приключения с труд.
 

Във връзка с качеството на живота: туризъм, отдих и рекреация, е проявен интерес към участие с труд в подновяването на туристическата инфраструктура. Сериозно внимание бе отделено на информираността, активността и вземането на справедливи решения, свързани с опазването на природата. Сред предпочитанията се открои готовността за работа с по-малки ученици и в училище като сред изброените дейности са запознаване на по-малки деца с добитите вече знания и умения, участие в конкурси за рисунка, литературни творби, прилагане на преживяното в творчески труд по време на учебна практика, организиране на изложби (представяне) на творбите в информационни центрове.


            Доброволците изготвят и Послание към всички участници в процеса за създаване на Обществения консултативен съвет:


            „Ние не сме наследили Земята от родителите си, а сме я взели назаем от децата си. Това ни задължава много. Без Земята и природата нас не би ни имало. Няма живот без природа! Тревожи ни, че ще дойде време, когато само по филмите ще гледаме (и ще показваме на децата си) редки видове животни, буйни реки и тучни поляни. Именно заради нас – хората, всичко това изчезва. От нас зависи да съхраним всяко малко зелено кътче. Отивайки сред природата, ние се наслаждаваме на нейното съвършенство, хармония и се откъсваме от ежедневието, забравяме трудностите и неприятностите. Тя ни зарежда с енергия. Връзката ни е неразривна – ние не можем без природата, но и тя не може без нас.

              Днес ние показваме нашето отношение и загриженост към нея. За да я съхраним и предадем на децата си!”

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg