Доброволци

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

 

Работна среща със заинтересована страна „ДОБРОВОЛЦИ” Доброволци


Проведена е на 24 април 2010 г., в Зелената класна стая на Екопътека Видимско пръскало. След дискусиите, 22-та  участници осъществяват доброволческа акция и почистват трасето на Екопътека Видимско пръскало от отпадъци.
 

По време на дискусията, участниците в работната среща дефинират основни интереси, ресурси и предложения за доброволчески дейности, свързани с опазването е защитата на околната среда; опознаване на биологичното разнообразие в НП Централен Балкан и почистване в различни райони. Като предпочитани дейности, младежите определиха заниманията, придружени с беседи, както с дейности на терена, т. е . съчетаването на приключения с труд.
 

Във връзка с качеството на живота: туризъм, отдих и рекреация, е проявен интерес към участие с труд в подновяването на туристическата инфраструктура. Сериозно внимание бе отделено на информираността, активността и вземането на справедливи решения, свързани с опазването на природата. Сред предпочитанията се открои готовността за работа с по-малки ученици и в училище като сред изброените дейности са запознаване на по-малки деца с добитите вече знания и умения, участие в конкурси за рисунка, литературни творби, прилагане на преживяното в творчески труд по време на учебна практика, организиране на изложби (представяне) на творбите в информационни центрове.


            Доброволците изготвят и Послание към всички участници в процеса за създаване на Обществения консултативен съвет:


            „Ние не сме наследили Земята от родителите си, а сме я взели назаем от децата си. Това ни задължава много. Без Земята и природата нас не би ни имало. Няма живот без природа! Тревожи ни, че ще дойде време, когато само по филмите ще гледаме (и ще показваме на децата си) редки видове животни, буйни реки и тучни поляни. Именно заради нас – хората, всичко това изчезва. От нас зависи да съхраним всяко малко зелено кътче. Отивайки сред природата, ние се наслаждаваме на нейното съвършенство, хармония и се откъсваме от ежедневието, забравяме трудностите и неприятностите. Тя ни зарежда с енергия. Връзката ни е неразривна – ние не можем без природата, но и тя не може без нас.

              Днес ние показваме нашето отношение и загриженост към нея. За да я съхраним и предадем на децата си!”

 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg