Кметове север

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


 
Работна среща- кметове север Работна среща със заинтересована страна „кметове на кметства от северната част на крайпарковия регион”


Работната среща с кметовете на кметствата от северната част на крайпарковия регион е проведена на 25 и 26 август 2010 г., в с. Скандало, община Априлци. Пред 17-те участника е представен Проекта, както и защо е важно кметовете на малките населени места да имат свой представител в Обществения консултативен съвет.
 

В центъра на дискусията са поставени въпроси, свързани снедоброто състояние на пътищата, свързващи населените места с Националния парк; възможни проблеми за населените места, произтичащи от водохващанията в Парка;  проблеми, предизвикани от пастирите и берачите на боровинки – замърсяване с битови отпадъци, пожари и др. Кметове- север


Сериозно внимание е отделено на развитието на туризма - предлагане на защитената територия – основна природна атракция, като възможност за поминък  на местните хора.

Споделена е силната обща тревога от проявите на офроуда, като проблем както за Парка, така и за нормалния живот в населените места край него. Обсъдена е готовността за участие в общи мерки за ограничаване проявите на  офроуда.

 

Работна среща Като част от възможностите за взаимодействие и съвместно управление,  представителите на местната власт в срещата разработиха заедно със служители на Парковата дирекция примерни туристически маршрути от населените места до природни и културни забележителности  в и около Парка.


Представител на кметовете от северния крайпарковия регион е Дачо Дачев, кмет на с. Чифлик, община Троян.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg