Кметове север

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


 
Работна среща- кметове север Работна среща със заинтересована страна „кметове на кметства от северната част на крайпарковия регион”


Работната среща с кметовете на кметствата от северната част на крайпарковия регион е проведена на 25 и 26 август 2010 г., в с. Скандало, община Априлци. Пред 17-те участника е представен Проекта, както и защо е важно кметовете на малките населени места да имат свой представител в Обществения консултативен съвет.
 

В центъра на дискусията са поставени въпроси, свързани снедоброто състояние на пътищата, свързващи населените места с Националния парк; възможни проблеми за населените места, произтичащи от водохващанията в Парка;  проблеми, предизвикани от пастирите и берачите на боровинки – замърсяване с битови отпадъци, пожари и др. Кметове- север


Сериозно внимание е отделено на развитието на туризма - предлагане на защитената територия – основна природна атракция, като възможност за поминък  на местните хора.

Споделена е силната обща тревога от проявите на офроуда, като проблем както за Парка, така и за нормалния живот в населените места край него. Обсъдена е готовността за участие в общи мерки за ограничаване проявите на  офроуда.

 

Работна среща Като част от възможностите за взаимодействие и съвместно управление,  представителите на местната власт в срещата разработиха заедно със служители на Парковата дирекция примерни туристически маршрути от населените места до природни и културни забележителности  в и около Парка.


Представител на кметовете от северния крайпарковия регион е Дачо Дачев, кмет на с. Чифлик, община Троян.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg