Кметове север

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


 
Работна среща- кметове север Работна среща със заинтересована страна „кметове на кметства от северната част на крайпарковия регион”


Работната среща с кметовете на кметствата от северната част на крайпарковия регион е проведена на 25 и 26 август 2010 г., в с. Скандало, община Априлци. Пред 17-те участника е представен Проекта, както и защо е важно кметовете на малките населени места да имат свой представител в Обществения консултативен съвет.
 

В центъра на дискусията са поставени въпроси, свързани снедоброто състояние на пътищата, свързващи населените места с Националния парк; възможни проблеми за населените места, произтичащи от водохващанията в Парка;  проблеми, предизвикани от пастирите и берачите на боровинки – замърсяване с битови отпадъци, пожари и др. Кметове- север


Сериозно внимание е отделено на развитието на туризма - предлагане на защитената територия – основна природна атракция, като възможност за поминък  на местните хора.

Споделена е силната обща тревога от проявите на офроуда, като проблем както за Парка, така и за нормалния живот в населените места край него. Обсъдена е готовността за участие в общи мерки за ограничаване проявите на  офроуда.

 

Работна среща Като част от възможностите за взаимодействие и съвместно управление,  представителите на местната власт в срещата разработиха заедно със служители на Парковата дирекция примерни туристически маршрути от населените места до природни и културни забележителности  в и около Парка.


Представител на кметовете от северния крайпарковия регион е Дачо Дачев, кмет на с. Чифлик, община Троян.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg