Наука

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

ПокажиРаботна среща на заинтересована страна „НАУЧНА ОБЩНОСТ”

 
   Срещата се проведе на 11 август 2010 г. в София, с участието на изявени учени от Националния природонаучен музей при БАН, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН,Софийския университет, Лесотехническия университет и др.

   Като заинтересована страна от опазването на биологичното разнообразие в Централен Балкан, в открита дискусия учените дефинираха предложения и потвърдиха готовност да участват реално за решаване на ключови за опазването на дивата природа въпроси. Сериозно бе дискутиран увеличеният интерес към високопланинското животновъдство в защитената територия и възможните отрицателни въздействия. Участниците в срещата предложиха водещо при определяне на пасищните райони да е разбирането, че пашата се използва като инструмент за постигане на определени консервационни цели – за поддържане на хабитатите. Да се прилага ротация на пасищните парцели. Да не се допуска паша близо до места и по време на важни за дивите животни процеси (гнездене, сватбуване, др.), за да се предотврати безпокойството на животните.

   Бе изразена готовност за съдействиена парковата администрация в разработването и бъдещото прилагане на мониторинг за ефекта от пашата, като резултатите от мониторнига станат база за вземане на решения относно вида и количеството на пашуващите животни и пасищните райони.

   Със сериозно безпокойство хората на науката коментираха настъплението на любителите на екстремни спортове с мотори и АТВ-та и споделиха силните си опасения от подчертано отрицателните въздействия върху защитената територия – местообитания, популации на диви животни, както и върху посетителите.

   Учените избраха да ги представят в Обществения консултативния съвет:

 


н. с. I ст. Чавдар Гусев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН
Чавдар Гусев

Жеко Спиридонов

Жеко Спиридонов – един от инициаторите за създаването на парк Централен Балкан
Стоян Бешков
 
д-р Стоян Бешков от Националния Природонаучен Музей при БАН 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg