Ползватели на ресурси

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

ПокажиРаботни срещи със заинтересована страна "ПОЛЗВАТЕЛИ НА РЕСУРСИ"
 

Срещата от юг на Парка е проведена на 2 февруари 2010 г., в Карлово. Основната част от присъстващите са ползващи субсидии по Програмата за развитие на селските райони – Агроекологична Подмярка „Пасторализъм” в НП Централен Балкан и по-специално животновъди, чиито стада излизат на лятна паша във високопланинските ливади и пасища на Парка. Участници в срещата са над 60 души, надхвърляйки трикратно броя на предварително писмено поканените и по-рано определени представители на заинтересованата група. Пред аудиторията е представен Проекта, основните цели и очакваните резултати.

Основните теми в последвалата дискусия са свързани с осигуряването на пасища в НП; проблеми, възникващи за пастирите на овце, от свободно движещите се табуни коне, които поради традиционното отсъствие на пастир с тях, излизат от определените им пасищни райони и създават смут в пасищата на овцевъдите.

За представител в Обществения консултативен съвет е избрана

Дарина Шишкова – председател на УС на Животновъдното сдружение „Старият Балкан” в Карлово.
Ползватели на ресурси

На 3 февруари 2010 г. в Троян се събират над 30 представители на животновъдите и отговорните институции от северната страна на Парка. Сред присъстващите са представители на Областна служба „Земеделие” – Ловеч, общинските служби „Земеделие”, на Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян, Кооперацията на овцевъдите в гр. Априлци. Пред аудиторията е представен Проекта, основните цели и очакваните резултати. Предмет на дискусията е също пашуването в парка.
 

За представител в Обществения консултативен съвет е избран

Пенко Иванов – председател на УС на Кооперацията на овцевъдите „Бъзов дял” в Априлци.
Ползватели на ресурси
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg