Творци

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Творци

Работна среща на заинтересована страна „ТВОРЦИ”

  
   За участие в работната среща на 21 и 22 август 2010 г. в Националния парк- Екоцентър „Джендема”, се събраха творци, чиито произведения с теми, представящи Централен Балкан, превърнаха с годините изкуството в своеобразен посланик на парка. Сред присъстващите бяха режисьори, филмови оператори, изявени автори на художествената фотография, художници, майстори на художествените занаяти, белетристи.

 

   Хората на изкуството оцениха ролята на съхранената дива природа като извор на творческо вдъхновение и обсъдиха възможни форми на бъдещо взаимодействие с парковата дирекция. Дискутирани бяха въпроси, свързани с творческия процес и пътя на произведенията на изкуството към хората. Участниците заявиха необходимостта да се обединят усилията на творците и парковата администрация за по-трайно присъствие на природните ценности в българския духовен живот. Чрез изкуството да се подчертае духовната стойност, която има дивата природа и заради която си заслужава да я пазим, чрез произведенията да се въздейства на обществеността и се противостои на тенденцията за комерсиализъм.

  Като цели на сътрудничеството с парковата администрация, творците определиха  разширяване на възможностите за творческа дейност в Националния парк чрез провеждане на художествени и фотопленери, конкурси; постигането на по-широк обществен отзвук при представяне на творбите чрез съвместно организиране на изложби, филмови премиери и срещи на автори за представяне на творчеството им в населените места край парка. Творците предложиха да се създаде система за работа с децата, чрез която общуването с природата, пребиваването в  нея да стимулира творческите дарования у тях и така с обединени усилия да се издигне ролята на природата като възпитаваща добродетелност и стимул за творчество.

  Творците избраха за свой представител в Обществения консултативен съвет Райчо Гънчев.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg