Творци

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Творци

Работна среща на заинтересована страна „ТВОРЦИ”

  
   За участие в работната среща на 21 и 22 август 2010 г. в Националния парк- Екоцентър „Джендема”, се събраха творци, чиито произведения с теми, представящи Централен Балкан, превърнаха с годините изкуството в своеобразен посланик на парка. Сред присъстващите бяха режисьори, филмови оператори, изявени автори на художествената фотография, художници, майстори на художествените занаяти, белетристи.

 

   Хората на изкуството оцениха ролята на съхранената дива природа като извор на творческо вдъхновение и обсъдиха възможни форми на бъдещо взаимодействие с парковата дирекция. Дискутирани бяха въпроси, свързани с творческия процес и пътя на произведенията на изкуството към хората. Участниците заявиха необходимостта да се обединят усилията на творците и парковата администрация за по-трайно присъствие на природните ценности в българския духовен живот. Чрез изкуството да се подчертае духовната стойност, която има дивата природа и заради която си заслужава да я пазим, чрез произведенията да се въздейства на обществеността и се противостои на тенденцията за комерсиализъм.

  Като цели на сътрудничеството с парковата администрация, творците определиха  разширяване на възможностите за творческа дейност в Националния парк чрез провеждане на художествени и фотопленери, конкурси; постигането на по-широк обществен отзвук при представяне на творбите чрез съвместно организиране на изложби, филмови премиери и срещи на автори за представяне на творчеството им в населените места край парка. Творците предложиха да се създаде система за работа с децата, чрез която общуването с природата, пребиваването в  нея да стимулира творческите дарования у тях и така с обединени усилия да се издигне ролята на природата като възпитаваща добродетелност и стимул за творчество.

  Творците избраха за свой представител в Обществения консултативен съвет Райчо Гънчев.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg