Творци

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Творци

Работна среща на заинтересована страна „ТВОРЦИ”

  
   За участие в работната среща на 21 и 22 август 2010 г. в Националния парк- Екоцентър „Джендема”, се събраха творци, чиито произведения с теми, представящи Централен Балкан, превърнаха с годините изкуството в своеобразен посланик на парка. Сред присъстващите бяха режисьори, филмови оператори, изявени автори на художествената фотография, художници, майстори на художествените занаяти, белетристи.

 

   Хората на изкуството оцениха ролята на съхранената дива природа като извор на творческо вдъхновение и обсъдиха възможни форми на бъдещо взаимодействие с парковата дирекция. Дискутирани бяха въпроси, свързани с творческия процес и пътя на произведенията на изкуството към хората. Участниците заявиха необходимостта да се обединят усилията на творците и парковата администрация за по-трайно присъствие на природните ценности в българския духовен живот. Чрез изкуството да се подчертае духовната стойност, която има дивата природа и заради която си заслужава да я пазим, чрез произведенията да се въздейства на обществеността и се противостои на тенденцията за комерсиализъм.

  Като цели на сътрудничеството с парковата администрация, творците определиха  разширяване на възможностите за творческа дейност в Националния парк чрез провеждане на художествени и фотопленери, конкурси; постигането на по-широк обществен отзвук при представяне на творбите чрез съвместно организиране на изложби, филмови премиери и срещи на автори за представяне на творчеството им в населените места край парка. Творците предложиха да се създаде система за работа с децата, чрез която общуването с природата, пребиваването в  нея да стимулира творческите дарования у тях и така с обединени усилия да се издигне ролята на природата като възпитаваща добродетелност и стимул за творчество.

  Творците избраха за свой представител в Обществения консултативен съвет Райчо Гънчев.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg