Благодарност за проявената съпричастност и професионализъм в спасителната акция

22 Май 2014

Акцията за издирване на тримата младежи, изгубили се в Стара планина, обедини усилията на Планинската спасителна служба, армейски части, кметства и доброволци. По тревога, в състояние на готовност за действие, бяха и служителите от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, тъй като районът, където се губят следите на младежите, е връх Ботев в Парков участък „Калофер“.
В издирването на туристите се включват 14 служители на Дирекцията от паркови офиси „Калофер” и „Тъжа” и звеното „Подвижна паркова охрана“. Като най-добре познаващи територията, по един от служителите е включен към сформираните групи от планински спасители. Претърсено е Тъжанското ждрело – поречията на реките Тъжа и Дълбоката река. Обходени са районите на заслон „Маринка“, река Бъзовица до Сухото пръскало, както и върховете Голям и Малък Купен, местността Селския бук, ждрелото на река Тунджа, пътеката за хижа „Рай“, местността Баш мандра.
Одисеята на трите момчета завършва благополучно, но тя става причина за една от най-мащабните спасителни акции, провеждани у нас. Акция, която обединява мотивация, професионализъм, съпричастност и грижа за най-ценното – човешкият живот. Която показа изключително взаимодействие и сътрудничество при действия в тежки ситуации. 
Парковата Дирекция благодари на всички участници, в т.ч. и на своите служители, в спасителната акция.
Дълбоко уважение и поклон за проявената всеотдайност при изпълнението на служебния и гражданския дълг в името на най-ценното – спасението на човешкия живот.

Правила за безопасност при посещение на НП „Централен Балкан“

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg