Борбата с пожара в резерват Соколна в Националния парк Централен Балкан продължава

09 Август 2012


Два хеликоптера от Авиоотряд  Крумово, започнаха в 8 часа днес , 9 август, гасенето на пожара в резерват Соколна. Хеликоптерите черпят вода от язовир Копринка, подсигурено от органите на Полицията в Казанлък. Логистиката от вертолетите с наземните екипи осъществява Живко Атанасов от Областното управление за пожарна безопасност и защита на населението (ОУ ПБЗН) в Стара Загора.
Сформираният Кризисен щаб, под ръководството на Недялко Недялков – областен управител на област Стара Загора, анализира ситуацията и сформира за деня три групи със специфични цели и територии на действие.
В трите лъча са разпределени общо 100 човека, в това число от поделение 54890 - под ръководството на подполк. Симеон Симеонов, служители на ОУ ПБЗН, Ст. Загора - от звената в Стара Загора, Казанлък и Павел баня, по ръководството на главен инспектор Георги Иванов. Под ръководството на инж. Нела Рачевиц - директор на Парковата дирекция в борбата с огъня влизат и 12 служителя на дирекцията.
Логистиката на действията осигурява Община Павел баня, а Министерството на отбраната - медицинското обслужване с линейка.
Кризисният щаб не допуска участието на доброволци в гасенето на пламъците в резервата, предвид изключителната сложност и опасност на терена, който предполага само действия на професионалисти.
Ще припомним, че сигналът за възникнал пожар в района на „Кюй дере”, резерват Соколна, в източната част на Парка, участък Тъжа, постъпи на 6 август, около 17 часа. Опожарената площ е трудно да се определи, по предварителна оценка е между 3000 – 5000 дка.

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg