Вицепрезидентът Маргарита Попова официално откри Екопътека „Бяла река” за посещения

08 Юни 2012

Официалното откриване на изцяло обновената Екопътека "Бяла река" се състоя на 6 юни т. г., като част от празничното честване, организирано в Националния парк - туристически комплекс „Бяла река”, от Главна дирекция „Околна среда” към Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите в рамките на общоевропейска инициатива за отбелязване на 20-годишнината от създаването на Натура 2000 и 20 години LIFE.
Под звуците на калоферските гайди, трикольорната лента прерязаха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, Генералният директор на Главна дирекция „Околна среда” към Европейската комисия Карл Фалкенберг, госпожа Нона Караджова – министър на околната среда и водите, доктор Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово и госпожа Нела Рачевиц – директор на „Дирекция Национален парк Централен Балкан”.  След това официалните гости, следвани от множество приятели на планината и парка дошли от близо и далеч, се разходиха по маршрута. Ще припомним, че Екопътеката е изцяло рехабилитирана през 2011 г. със средства по Проект „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” В обновеното съоръжение са  вложени  239 530 лв.
По рано същия ден, след приветствените думи на официалните лица, гостите разгледаха изложението на местни традиционни храни, продукти и ръчно изработени дантели, както и щандовете на Оперативна програма „Околна среда” и програма Лайф. За доброто настроение допринесоха изпълненията на Елица и Стунджи, калоферските гайдари и изпълнителките от местния фолклорен състав.
През втория ден на празника, участниците преминаха по един от най-привлекателните и  посещавани маршрути в парка – през резерват Джендема до х. „Рай” и водопад Райското пръскало. Планината показа най-гостоприемното си лице – разпенените речни бързеи, буйната зеленина на гората и разцъфналите поляни – огряни от лъчите на юнското слънце и огласяни от неспирния хор на птиците. И една от  ревниво пазените си тайни. В Джендема, към участниците се присъедини и кафяво мече – за удивление и възторг на посетителите, които успяха да го видят и заснемат.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg