Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Град Троян бе домакин на втория празник на Биосферен парк „Централен Балкан“

10 Октомври 2023
В съботния ден (7 октомври) в пространството пред Туристически информационен център град Троян се състоя второто фестивалното събитие под надслов „Общо бъдеще за хората и природата“, организирано от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, подкрепено от Община Троян.
 
В топлия есенен ден, множество деца преминаха през работилниците за шарене на керамика, моделиране с глина, рисуване на народни престилки от северняшкия край, плетена с вълна на една кука, екозанимания. Сред изложителите бяха майстори на калоферска дантела, плъстене с вълна, художествено плетиво, керамика, дърворезба, производители на мед, домашни сиропи и пестил.
 
За първи път бе представена изложба от 15 фотографии, представящи „лицето“ на Биосферния парк – занаятчии, земеделци, автентична архитектура, фолклор и традиции, запазена природа. Композицията от снимки ще съпътства следващите събития, свързани с обектите, отличени от ЮНЕСКО в региона, както и ще гостува при партньорите на биосферния и националния парк.
 
Фотографиите са предоставени безвъзмездно от техните автори, които са г-н Джоан де ла Малла – хоноруван фотограф на ЮНЕСКО (отразил посещението на гостуващата през тази година експертна помощ в подкрепа формиране на административен капацитет на Биосферните паркове по света - UNESCO Earth Network Mission 2023 г.), г-н Радослав Първанов, кадри, предоставени от партниращи обекти и фотоархив, поддържан от служители на Националния парк.
 
Благодарим на всички участници, гости и съорганизатори на проявата
 
Заповядайте на следващото ни събитие, което ще се проведе на 21 октомври в град Карлово.
 
Събитийните прояви целят да популяризират ЮНЕСКО-отличията в региона – Биосферен парк „Централен Балкан“ и буковите гори на Националния парк, включени в сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, както и да дадат своеобразно продължение на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“.
Празниците се  организират от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ с подкрепата на общините Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон в рамките на „Програмата за участие“ на ЮНЕСКО.