Деца от училище „Проф. Дечо Денев“ гостуваха в „Централен Балкан“

03 Юни 2016

Възпитаници от училището за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев“ отпразнуваха своя празник – Първи юни, в Национален парк „Централен Балкан”. За 15-те ученика този ден бе различен от останалите учебни дни, защото им предложи знания, забавления и приключения сред дивата природа.

„Учители” в този необикновен за децата ден бяха служителите Симеон Симеонов и Лальо Начев от Дирекцията на Парк „Централен Балкан“. Следвайки трасето на Екопътека „Видимско пръскало”, те помогнаха на децата да научат по занимателен начин колко важно е да се опазва планината, какви са богатствата на резерват „Северен Джендем“ - вековните букови гори и множеството диви животни. 80-метровият водопад Видимско пръскало силно впечатли децата, още повече, че някои от тях за първи път виждаха водопад.

Специално за Парковата дирекция, д-р Светла Николова от Сдружение „АГРОЛИНК” заяви, че уроците навън и сред природата, вместо в затворената класна стая, са много по-добри. Че така ученето става естествен процес, поради любопитството на децата и те са в стимулираща интереса им среда. Ето защо многообразният свят на природата не бива да бъде показван само от страниците на учебниците. Затова и Сдружението е създало биоградинка в двора на училището.  

„Благодарим на Дирекцията на Парк „Централен Балкан“ за възможността да се запознаем с част от красотата на Стара планина - допълни ръководителката на групата Албена Спасова, която общуваше с децата на жестовия език. - Образователната програма „Паркът като класна стая“ е чудесна инициатива и нека повече деца да се включат в нея“.

Приключението „Централен Балкан” за децата от училище „Проф. Дечо Денев“ стана възможно благодарение на партньорството на Сдружение „АГРОЛИНК“ и Парковата дирекция и с финансовата подкрепа на фирма „АРМИНА“ и други фирми от биобранша и индивидуални дарители.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg