Дирекция „Национален парк Центален Балкан” се включва в проявите на Европейските дни на наследството

26 Септември 2017

Дирекция „Национален парк „Централен Балкан” участва в партньорство с Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово в отбелязването на Европейските дни на наследството с представяне на изложбата „КарикаТуристи”. Програмата на Европейските дни започва утре – 27 септември, в гр. Силистра - домакин на официалните прояви и ще продължи до 30 септември.
Тази година България отбелязва Европейските дни на наследството за 26-и път. По време на Европейските дни на наследството в Регионалния исторически музей на Силистра ще се проведе Националната среща на музейната гилдия „Добри практики“, на която ще бъдат представени иновациите в опазването на културното наследство и ще бъдат дискутирани проблеми, свързани с неговото съхраняване и популяризиране. Като редовен участник в националните музейни срещи, Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще споделя опит и черпи идеи от сродни културни институции.
Колекцията „КарикаТуристи”, реализирана в партньорство с Дирекция „Национален парк Централен Балкан”, се вписва изцяло в темата на Европейските дни на наследството 2017 – „Наследство и природа: пейзаж от възможности“, продиктувана от грижата за опазване на природното наследство като важен ресурс в социален и икономически план.
Изложбата „КарикаТуристи” е посветена на един от най-актуалните проблеми на съвременното общество – опазване и защита на природата. Творбите на българските и чуждестранните карикатуристи са своеобразно послание към всички хора на планетата Земя за повече грижи към природните богатства и предупреждение за трагичните последици, които може да предизвика нехайното отношение към околната среда.
Цялата тематична колекция включва 79 карикатури на 65 автори от 21 държави от 4 континента. Тя е част от художествения фонд „Хумор на народите” на Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово, събиран в продължение на 45 години. В откриващата се утре изложба са включени 41 творби на 12 автори от Бразилия, България, Германия, Иран, Италия, Китай, Куба, Литва, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.
Пътуващата изложба „КарикаТуристи” е плод на успешното сътрудничество между две институции, обединили усилията си за една благородна кауза – грижата за околната среда. Инициативата за пътуващата тематична колекция карикатури е част от съвместната кампания за обществена осведоменост „Изкуството – посланик на Парка”, осъществявана от Музея „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово и Дирекция „Национален парк Централен Балкан”.

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg