Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ организира почистване на обекти в защитената територия по повод 5 юни

05 Юни 2023
Служители на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ участваха в кампания по почистване на обекти в защитената територия, характеризиращи се повишена посещаемост. В петък, 2 юни, бе почистен районът на хижа Хайдушка песен в землището на село Чифлик. В акцията се включиха служители от Парков участък „Троян“ и от Дирекцията на Парка в град Габрово. На следващия ден – събота, бе проведено почистване покрай високопланинския проход Троян - Кърнаре, в южната му част, от представители на Отдел „Контрол и охрана“, Паркови участъци „Карлово“ и „Клисура“. Мястото, заедно с отбивките покай пътя, са предпоставка за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и това е поредната акция на служители на Парка в района.

Заедно с почистването и извозването на отпадъците, бяха поставени и табели, приканващи посетителите на защитената територия да не замърсяват околната среда. Дирекцията на Националния парк призовава за природозащитна ангажираност и осъзнато пребиваване в „Централен Балкан“.

Кампанията бе проведена във връзка с отбелязването на 5 юни – Световен ден на околната среда, координиран от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), който се провежда ежегодно от 1974 г. Темата на Световния ден на околната среда през 2023 г. се съсредоточава върху решенията за замърсяването с пластмаса в рамките на кампанията #BeatPlasticPollution.

Световният ден на околната среда е напомняне, че действията на хората по отношение на замърсяването с пластмаса имат значение. Стъпките, които правителствата и бизнеса предприемат за справяне със замърсяването с пластмаса, са следствие от това действие. Време е да ускорим и прехода към кръгова икономика. Време е да победим замърсяването с пластмаса.

Светът е залят от пластмаса. Всяка година се произвеждат повече от 400 милиона тона пластмаса, като половината от тях са проектирани да се използват само веднъж. От тях по-малко от 10 процента се рециклират. Приблизително 19-23 милиона тона от пластмасовите изделия попадат в езера, реки и морета. Днес пластмасата задръства нашите сметища, изтича в океана и се изгаря в токсичен дим, което я прави една от най-сериозните заплахи за планетата.

По-малко известно е, че микропластмасата намира своя път в храната, която ядем, във водата, която пием, и дори във въздуха, който дишаме. Много пластмасови продукти съдържат опасни добавки, които могат да представляват заплаха за нашето здраве.

Добрата новина е, че имаме наука и решения за справяне с проблема – и много неща вече се случват. Това, което е най-необходимо сега, е  правителствата, компаниите и другите заинтересовани страни да обединят усилия за разрешаване на тази криза. Това подчертава значението на този Световен ден на околната среда, който мобилизира действия от всяко кътче на света.

Световният ден на околната среда през 2023 г. ще покаже как страните, бизнеса и хората се учат да използват материала по-устойчиво, предлагайки надежда, че един ден замърсяването с пластмаса ще остане в историята.
За повече информация може да последвате линка: https://www.worldenvironmentday.global/