Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Дирекция „НП Централен Балкан" представя изложбата „Голямото завръщане“ в град Карлово.

14 Април 2022
       Откриването ще се състои на 19 април 2022 година, от 11.30 часа,  в „Бухалов хан“  -  комплекс “Старинно Карлово“ и тя ще бъде на разположение на карловци и гостите на града в рамките на две седмици.     
       Изложбата е част от  Първата национална конференция по реинтродукция на консервационно значими видове в България. В нея са показани всички видове растения и животни,  обект на проучвания и дейности.
       Заглавието "Голямото завръщане" акцентира върху темата, обединяваща научната конференция и изложбата. Двете събития  са посветени на проблема за изчезването на голям брой видове животни и растения от територията на България, както и на опитите за възстановяването на техните популации. Видовете засегнати от тези процеси у нас са над 30.
       Всички автори са ангажирани да се придържат към достоверността и разпознаваемото представяне на конкретните видове, но имат пълна свобода по отношение на техниката и художествените похвати. Това е причината в нея да са показани научни илюстрации, живопис, графика, дигитално изградени изображения и други смесени техники.
     Представените в изложбата "Голямото завръщане" художници и тяхното творчество изграждат съвременния облик на българската научната илюстрация и изкуството вдъхновено от дивата природа.
     В областта на природозащитата изкуството има своето място както като част от научните изследвания, така и като метод за популяризиране на дадени идеи и дейности. Научната илюстрация е незаменима част от най-качествените и престижни издания и има свои характеристики, определящи нейните параметри и необходими качества. Илюстрацията като цяло е изкуство подчинено на текста и информацията и обикновено има за цел да предаде определена информация по ясен и разбираем начин.
       Изложбата е плод от съвместната работа на - Софийски Университет "Св. Климент Охридски", федерация на природозащитни сдружения "Зелени балкани", "Фонд за дивата флора и фауна", издателство "Пенсофт" и Национална Художествена Академия,  под патронажа на Министерство на Околната среда и водите.

       Дирекция „НП Централен Балкан“ избра Община Карлово за инициативата, като част от преходната зона на  Биосферен парк „Централен Балкан“.
   
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg