Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Днес, 4 октомври, отбелязваме Световния ден за защита на животните

04 Октомври 2023
 
Кратка история на Световния ден на животните
 
Концепцията за Световния ден на животните е оживена от Хайнрих Цимерман, писател и редактор на немското издание „Човек и куче“. Цимерман организира встъпителното събитие за Световния ден на животните на 24 март 1925 г. в Спортния дворец в Берлин, Германия. Записите показват, че събитието е имало изключителен успех, привличайки над 5000 посетители.
 
В пълната си отдаденост на каузата, Цимерман отделя изключително много време, за да популяризира Световния ден на животните. Усилията му дават плод през май 1931 г., когато предложението му да се отбелязва 4 октомври като Световен ден за защита на животните беше одобрено с огромно мнозинство на Конгреса на Международния конгрес за защита на животните във Флоренция, Италия. Резолюцията беше приета и оттогава денят се отбелязва в световен мащаб като ден, посветен на правата и хуманното отношение към животните.
 
Като допълнително разширява обхвата на събитието, базираната в Обединеното кралство организация за защита на животните Naturewatch Foundation въведе уебсайта на Световния ден на животните през 2003 г.
 
Световен ден за защита на животните 2023: Тема и значение
Темата на Световния ден на животните през 2023 г. е „Големи или малки, ние ги обичаме всички“. Тази тема капсулира същността на деня, като насърчава любовта, уважението и грижата за всички животни, независимо от техния размер.
 
Световният ден за защита на животните има огромно значение, тъй като обединява страстни поддръжници на животните от цял свят. Всяка година броят на участниците продължава да расте, като в много нации се провеждат мотивационни събития. Това е ден за празнуване и ангажираност към каузата за защита и опазване на животните.
 
Световният ден за защита на животните през 2023 г. се отбелязва на 4 октомври, като защитниците на животните в световен мащаб ще участват в различни дейности за повишаване на осведомеността относно защитата и опазването на животните. Датата съвпада с празника на Франциск от Асизи, покровител на животните, което допълнително подчертава важността на деня.
 
 
 
Световен ден на животните: Отвъд празнуването
 
Докато Световният ден за защита на животните е ден за отбелязване, той е и ден за действие и ангажираност. Всеки от нас може да направи разликата, като осинови животно, стане доброволец в резерват за животни, организира набиране на средства за животни, образова се за правата на животните или разпространи осведомеността за застрашените видове.
 
Нека използваме този ден като напомняне не само да обичаме животните в домовете си, но и да ценим и уважаваме всички живи същества, които са част от нашата екосистема. Заедно можем да осигурим по-безопасен и по-мил свят за всички животни.