Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Екскурзии с водач в буковите гори на Национален парк „Централен Балкан“ 2

29 Април 2022
В продължение на инициативата на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ за организиране на безплатни посещения с водачи в буковите гори, част от сериен обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, са планирани още четири посещения през 2022 г. – два маршрута в началото на лятото и два в края му. Те ще бъдат с различна степен на трудност – ниска, средна и висока. Целта е да се даде възможност на по-широк кръг хора да се докоснат до кътчета от българската природа, получили международно признание.
Първите два за 2022 г. предвидени маршрута за запознаване с буковите гори на „Централен Балкан“ са:
  1. Местност Кордела – местност Костина (ниска степен на трудност) – 25 юни 2022 г.
  2. Интерпретиран маршрут „Водните дупки“ (средна степен на трудност) – 2 юли 2022 г.
Всеки кандидат, за да се включи в някое от събитията трябва да попълни формуляр за участие, в който да посочи предпочитания/ предпочитаните от него маршрут/ маршрути. Коректно попълнения формуляр е гаранция за участие в подбора. За всеки маршрут е определен максимален брой на участниците, които ще бъдат избрани по определени критерии като поредност на подадения формуляр, информация за интересите и опита на кандидатите и др.
Формулярът за участие може да намерите тук.
Моля изпратете попълнения формуляр до 27 май 2022 г. на електронна поща project@centralbalkan.bg. За повече информация може да се обадите на тел. 0886 09 06 58 или тел. 0886 76 19 94.
Не забравяйте да отбележите във формуляра дали ще бъдете придружавани от Вашите деца, а също и дали друг член на Вашето семейство е попълнил своята заявка за участие.
Списък с избраните участници ще бъде публикуван на 6 юни 2022 г. в Интернет на адрес www.centralbalkan.bg, както и на фейсбук страницата на Парковата дирекция.
 
Маршрут 1: Местност Кордела – местност Костина (ниска степен на трудност) – 25 юни 2022 г.
Този маршрут ще ни отведе от местността Кордела на западната граница на Национален парк „Централен Балкан“ до историческата местност Костина над с. Рибарица. Голяма част от маршрута преминава през северните части на резерват „Боатин“ – първият обявен резерват на територията на сегашния национален парк. По маршрута, под някой боатински бук ще имаме възможност да се запознаем с особеностите на горите в региона и защо дори ЮНЕСКО обръща внимание на защитата им.
Изходният пункт е гр. Тетевен – площада пред сградата на Община Тетевен. Часът, в който се събираме е 9:30. Часът на заминаване към м. Кордела, с. Дивчовото, с организирания от нас транспорт е 9:45. В края на прехода отново ще разчитаме на организиран превоз от м. Костина, с. Рибарица, до гр. Тетевен. Очакван час на връщане в Тетевен – 16:30 часа. За всички участници са осигурени сух пакет за обяд и вода. Транспортът и храната са безплатни за участниците в прехода!
Маршрут 2: Интерпретиран маршрут „Водните дупки“ (средна степен на трудност) – 2 юли 2022 г.
Този маршрут ще ни покаже част от долината на река Лява Видима и ще ни отведе до площадка пред входа на пещера Водните дупки. Част от маршрута навлиза в западните части на резерват „Северен Джендем“ – един от деветте резервата на територията Парка и част от българския компонент на серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО, опазващ най-представителните букови гори на Европа. По пътя на обратно ще се отбием до хижа „Плевен“ за спираща дъха гледка към отвесните скали под вр. Ботев.
Изходният пункт е гр. Априлци, кв. Ново село – площада пред сградата на читалището. Часът, в който се събираме е 9:00. Часът на заминаване към местност Мазането е 9:15. Транспортът ще бъде споделен, като ще се комбинираме съобразно наличните автомобили и хора. Може да се включите директно и от паркинга в м. „Мазането“ – часът на тръгване е 09:30. Очакван час на връщане в Априлци – 17:00 часа. За всички участници са осигурени сух пакет за обяд и вода. Храната е безплатна за участниците в прехода!
През 2017 г. най-съхранените и най-представителните естествени букови гори от деветте резервата на Национален парк „Централен Балкан“ са част от серийния транснационален обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО „Старите и първични букови гора на Карпатите и други региони в Европа“. С площ от близо 11 хил. хектара българският компонент е най-голям по площ сред общо 78, разпределени в 12 европейски държави.
Посещенията в горите на „Централен Балкан“ се реализират в изпълнение на дейност „3.02. Повишаване на осведомеността на местно и национално ниво“ по Проект LIFE PROGNOSES – „Укрепване защитата на стари и първични гори в Европа чрез акцентиране върху обекти от Списъка на световното наследство“ (LIFE PRotection of Old Growth Forests in Europe: Natural heritage, Outline, Synthesis and Ecosystem Services (Strengthening primary and old growth forest protection in Europe by capitalising on World Heritage sites) LIFE20 PRE/BE/00011).
Препоръчваме Ви за организираните преходи да си направите планинска застраховка!

English version
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg