Експерти от Дирекция "Национален парк Централен Балкан" участваха в първия международен младежки форум за Биосферни резервати

29 Септември 2017

Експерти от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ участваха в първия международен младежки форум за Биосферните резервати по програма Човекът и Биосферата (MАB) на ЮНЕСКО. Форумът се състоя в Биосферен резерват „Делтата на река По“, Италия в периода 18 – 23 септември 2017 г. На него присъстваха над 350 представителя от 85 страни, които живеят или работят в биосферни резервати. България участва с петима представителя на Биосферни резервати „Централен Балкан“; „Червена стена“ и „Узунбоджак“.
Инициатор и организатор на събитието бяха Европейското регионално бюро на ЮНЕСКО във Венеция, Програмата „Човекът и Биосферата“ на ЮНЕСКО, Италианското Министерство на околната среда и опазване на сушата и морето и Биосферен резерват „Делтата на река По“.
По време на него участниците бяха разделени на работни групи, които разискваха въпроса за по-ефективното участие на младите хора в управлението на биосферните резервати. В резултат от работата беше изготвена декларация, която включва идеи, искания, предложения и ангажименти за развитието на биосферните резервати. Част от тях са:
Създаване на центрове и инкубатори за подкрепа на устойчиви бизнес идеи във всеки Биосферен резерват; 
Създаване на отворена база данни за обмен на информация относно възможностите за заетост в биосферните резервати;
Разработване на програми за обучение с цел развиване на умения от младежта и прилагането им в биосферните резервати.
По време на закриващата церемония, на 22 септември, десет от участниците във форума (5 момичета и 5 момчета) имаха възможност да представят собствената си страна и биосферен резерват, както и финалната декларация. България, в лицето на Галина Михайлова - Главен специалист в Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ беше един от избраните участници.
В резултат от проведения форум през октомври, 2017 г. делегация с част от участниците ще представи резултатите от срещата в Главния щаб на UNESCO в Париж.
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg