Започна мониторинг на посетителите в НП Централен Балкан

04 Юли 2016

Мониторинг на посетителите започва в Национален парк Централен Балкан. Той се провежда всяка година през активните месеци на летния туристически сезон - юли, август, септември и октомври. Наблюденията ще се извършват от служители на дирекцията в продължение на четири седмици- от 4 - 10 юли, 1-7 август, 5-11 септември и 3 – 10 октомври.

Мониторингът се осъществява на пунктове, разположени на основни входни и изходни маршрути за парка - долна лифтова станция над град Сопот, пътека Карлово - хижа Васил Левски; Екопътека Бяла река, КИП Сладката вода, хижа Ехо, интерпретиран маршрут Достъпна среда - Беклемето, хижа Хайдушка песен, м. Заводна, Кордела, ВЕЦ Видима, база Табите.

Отчита се броя на посетителите, които минават през времето от 9 до 17 часа, като тези от тях, които отиват и се връщат в рамките на един ден, се преброяват еднократно. Системата за мониторинг дава представа за броя на туристите, посещаващи парка, както и за предпочитаните от тях маршрути и хижи. Резултатите от мониторинга позволяват на Парковата администрация да направлява туристическия поток през активния туристически сезон.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg