Информационен бюлетин на Дирекция НП Централен Балкан

30 Август 2012
Случи се:
 

Доброволци от Хюлед-Пакард България в Централен Балкан
Група доброволци от Хюлед-Пакард България влязоха в събота в Тетевенския парков участък. 42-ма служители от дъщерната компания на Хюлет-Пакард (НР), със собствени средства опресниха лентова маркировка с обща дължина 25 км по маршрутите към две от хижите – „Вежен” и „Бенковски”. Доброволците импрегнираха и дървени маси и пейки от новоизградена посетителска инфраструктура по двата маршрута.
Ще припомним, че Хюлет-Пакард е технологична компания с дейност в над 170 страни по света, с обем на продажбите за 2008 г. $118.4 милиарда. Дъщерната компания Хюлет-Пакард България е създадена преди 10 години, но на българския пазар НР присъства повече от 30 години.

Парковата дирекция се включва в Международния ден на лешоядите
Парковата дирекция подкрепя проявите, посветени на 1 септември - Международният ден на лешоядите, организирани от Проект „Завръщане на лешоядите в България” на Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани” http://greenbalkans.org/show.php?language=bg_BG&id=1592&cat_id=35. Една от петте възможности доброволци да наблюдават птиците в естествени условия е в Централен Балкан, в Тъжанския район на Парка.
Ще припомним, че като цяло - в адаптационната волиера край с. Манолово, Павелбанска община или вече освободени, са настанявани 32 белоглави лешояда. Началото е през 2010г., когато пристигат първите 8 птици, през 2011г. - още 10 и 14 през 2012г. От Спасителния център за диви животни във волиерата настаняват една двойка лешояди, чиито травми не позволяват пускането им на свобода, но пък успешно играят ролята си да примамват освободените птици. От аклиматизационната волиера досега са пуснати общо 23 лешояда. Осем са освободени през 2010г., от тях седем отново се прибират, зимуват във волиерата и са пуснати отново през 2011г. Петнадесет лешояда са пуснати през т.г. Четири от тях са маркирани с радио-предаватели, един - с прототипен GPS/GSM предавател, който постоянно изпраща координати. Три от „нашите” птици са виждани в Източни Родопи и в резервата Дадя, Гърция, една наскоро успява да намери своите събратя край Сливен.
Клетката край Манолово е посещавана и от диви, немаркирани птици, а веднъж до нея долита и лешояд, освободен и маркиран във Враца.
В момента в клетката има седем птици, заедно с двойката, която не става за пускане.
„Нашите” птици са основно от испански произход, като има и седем „французи”.Очаквайте в следващия бюлетин:
 - актуални новини

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg