Информационен бюлетин

22 Май 2012

Представител на Европейската комисия идва утре на делово посещение в НП Централен Балкан
            На кратко делово посещение в Национален парк Централен Балкан пристига г-н Реналдо Мандметс, ръководещ 12-членен отдел при Европейската комисия и 5 оперативни програми в България, в т. ч. и Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.” (ОПОС).
Утре, 23 май т. г., придружаван от г-жа Ивелина Василева, зам. министър на МОСВ и ръководни служители на ОПОС към МОСВ, г-н Мандметс ще посети туристическия комплекс Бяла река (екопътека, бивак и детски лагер за оцеляване) в парков участък Калофер.
            Целта на визитата е запознаване с изпълнението на проектите на Парковата дирекция, финансирани чрез ОПОС (виж www.centralbalkan.bg). Участниците в проверката се събират утре пред офиса на Дирекция „НП Централен Балкан” (Д „НП ЦБ”) в Калофер, откъдето в 9.30 часа ще отпътуват за Бяла река.
            Предварителната програма предвижда до 12 часа да бъдат разгледани
обекти и дейности по проект „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан”, финансиран чрез ОПОС. Ще се премине и по трасето на рехабилитираната екопътека Бяла река, също обект, изпълнен по проекта. От 12 часа, в района на бивака, присъстващите журналисти ще имат възможност да зададат въпросите си, свързани с управлението на ОП „Околна среда 2007 – 2013 г.” и с проектите на Д „НП ЦБ”, финансирани от нея.
  
Централен Балкан в света на приключението
            Дирекция „Национален парк Централен Балкан” се включив организирания на 20 май по инициатива на клуб „Изследовател” в Габрово Детско-юношески празник „В света на приключението”. Това е четвърто издание на провеждания в габровския парк „Маркотея” своеобразен Габровски Форт Бояр. В него Парковата дирекция участва с образователни игри, свързани с познаване и запознаване с Националния парк и неговите обитатели.
            Участието в Празника и представянето на Централен Балкан е посветено на две важни дати от природозащитния календар - Международният ден на биоразнообразието - 22 май и 24 май – европейският ден на парковете.
 
Подкрепа за конкурса “Дърво с корен”
            За трета поредна година Фондация “ЕкоОбщност” обявява набиране на номинации за конкурса “Дърво с корен”. С него се търси не най-дебелото, най-старото, най-високото или най-красивото дърво, а най-обичаното и запечатало се в сърцата и умовете на хората.
Парковата дирекция Ви призовава – участвайте в конкурса! Ако има дърво, което наистина обичате и цените – вие, вашето семейство, приятели или дори цялото ви населено място – разкажете за него! Разкажете защо то е ценно за вас, защо го помните и обичате – неговата история, вашата случка с него или нещо друго, което го е запечатало завинаги в сърцето ви.
            Дървото победител ще получи привилегията да представи България в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2013” и ще бъде обгрижено с необходими мерки за подобряване на състоянието му. В конкурса ще бъдат отличени победители и в две допълнителни категории – “Млад природолюбител” – за деца от 6 до 14 годишна възраст и “Дърво с бъдеще” – за хора, засадили в последните 5 години млада фиданка и грижещи се за нея. В “Дърво с корен 2012” могат да участват всички – деца, възрастни, учители, ученици, дори институции, фирми, организации или просто неформални групи от хора.
Конкурсът „Дърво с корен” на Фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на “Алпин Джобс”, „Адвенчър нет”, NationalGeographicBulgariaи NGKidsBulgaria.
Повече информация за конкурса на: http://www.bepf-bg.org/page/Дърво-с-корен-2012/104.html

Знаете ли, че: 

22 май е Международен ден на биологичното разнообразие
Иницииран е и обявен от Обединените нации, за да се подобри информираността и разбирането за проблемите пред биоразнообразието. За първи път, като Международен ден на биологичното разнообразие, Генералната асамблея на ОН обявява 29 декември 1993 г. – датата, когато влиза в сила Конвенцията за биологичното разнообразие. През декември 2000 г., Генералната асамблея на ОН възприема 22 май като Международен ден на биоразнообразието, за да отбележи 22 май 1992 г., датата, когато в Найроби е приет окончателния текст на Конвенцията за биологичното разнообразие. Отчасти промяната е направена и поради трудността на 29 декември, когато по света се празнува настъпването на Новата година, да се организират празнични прояви, посветени на биологичното разнообразие.
            Мотото на Международния ден на биологичното разнообразие през 2012 г. е “Морско биоразнообразие”. Целта е да се привлече вниманието на международната общност към изключителното значение на морските животни и растения, на морските екосистеми и продуктите от тях за благосъстоянието на хората.
  
  24 май е Европейски ден на парковете
Европейският ден на парковете е обявен от Европейската федерация на националните и природни паркове EUROPARC. Избраната дата е свързана с 24 май 1909 г., когато в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка. Мотото на тазгодишната кампания е „Младежта – бъдещето на нашите паркове”.
  
Очаквайте в следващия бюлетин:

 •  - актуални новини 
 • Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
  (всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
  +359886090658
  (в извънработно време)
  или е-mail адрес:
  office@centralbalkan.bg