Информационен бюлетин

13 Юли 2012

Централен Балкан

Добри новини за лешоядите в Централен Балкан

Група от девет белоглави лешояда има в района на Централен Балкан, съобщиха за Дирекцията от екипа на Проект „Завръщане на лешоядите в България” На 6 юли птиците са наблюдавани около адаптационната волиера край с. Манолово и площадкатаБелоглав лешояд за изкуствено подхранване. В състава на групата влизат осемте лешояда, който бяха освободени през м. май т. г.  Всички пуснати на свобода тогава птици са регистрирани едновременно да се хранят на площадката и да се придържат към територията, в която са освободени. След като излетяха от адаптационната волиера, птиците постепенно привикват към живота в природата и извършват все по-уверени и целенасочени полети около площадката за подхранване и местата за почивка и нощувка. На 5 и 6 юли са забелязани и две от птиците - K2F и K2J, които бяха в неизвестност малко след освобождаването им.  Деветият лешояд от групата, с крилометка K1W, е освободен в същата територия през м. май м. г. След като излита на свобода, K1W също изчезва от района, но се завръща през м. ноември 2011г. и оттогава трайно се придържа към  към мястото за подхранване и адаптационната волиера.
Преди три дни, във вторник – 10 юли, екип на Проекта открива с изненада заедно със седем  белоглави лешояда, освободени по-рано от адаптационната волиера в Централен Балкан и птица К34. Лешоядът е миналогодишна птица от испански произход, пусната на свобода през м. май т. г. от клетката за адаптация в Сините камъни. Мястото, където е наблюдавана през тази седмица, отстои на разстояние около 100 км по права линия от мястото, където е освободена и до този момент нейното местоположение е било неизвестно. От началото на пусканията на свобода през 2009 г. досега, това е първото посещение на птица от Сливен до волиерата за адаптация в Централен Балкан, съобщават от екипа на Проекта.
Че Централен Балкан е добро място за белоглави лешояди, потвърждава и още един любопитен факт. В района са наблюдавани и два млади лешояда - диви птици с неустановен произход. Едната се задържа продължително около площадката в периода 17 май – 18 юни, като едновременно с нея – на 19 май, е наблюдаван и втори див лешояд.
Другите добри новини са, че в небето над Централен Балкан ще има още лешояди. В момента, във волиерата край с. Манолово се адаптират 8  млади едногодишни лешояди. Те дойдоха от Франция - от рехабилитационни центрове и един зоопарк. Освен тях, очаква се и ново попълнение от пристигналите наскоро 29 възрастни птици от Испания. Лешоядите са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и до началото на м. август са в карантинен период. От тях със сигурност ще има и за Централен Балкан, каза Елена Кметова, ръководител на Проекта „Завръщане на лешоядите в България”
 
Очаквайте в следващия бюлетин:
o       актуални новини

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg