Информационен бюлетин

27 Юли 2012

Централен Балкан
Случи се:

Още има живи въглени в огнището на пожара, възникнал североизточно от вр. Братаница на 18 юли. Въпреки падналия дъжд снощи, под повърхността на пожарището тлеят живи въглени, съобщават от мястото паркови служители. Наблюдението на района ще продължи и през следващите дни, днес на дежурство застъпиха двама охранители от парков участък Тетевен.
Свобода очаква осемте млади едногодишни лешояди, които сега са в адаптационната волиера край с. Манолово, община Павел баня. Вратите на клетката ще бъдат отворени през следващата седмица, за да открият път към небето на сегашните й обитатели, дошли у нас от Франция. Мястото на освободените птици няма да остане дълго време празно. На 6 август, във волиерата край с. Манолово ще бъдат докарани нови пет лешояда, съобщи специално за дирекцията Елена Кметова, ръководител на Проекта „Завръщане на лешоядите в България”. „Новодомците” са от групата на пристигналите наскоро 29 възрастни птици от Испания, които до началото на м. август са в карантинен период в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Екипът на Проекта „Завръщане на лешоядите в България” планира да постави и три макета на белоглав лешояд на площадката за изкуствено подхранване на лешоядни птици в м. Шопов егрек в Националния парк. Целта е по този начин освободените от волиерата птици да се стимулират и привличат да кацат за почивка или хранене на площадката и да привикнат с възможността да търсят храна и в тази част на Парка. Този новаторски подход се основава на колониалния инстинкт на белоглавия лешояд. За да печелят доверието на птиците, изкуствените им събратя са направени с размери и цветове, изцяло отговарящи на големината и окраската на дивите лешояди.
 
Очаквайте в следващия бюлетин:
·        актуални новини

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg