ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН - 16 юли 2010 г.

16 Юли 2010
     ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН
на Дирекция НП Централен Балкан
--------------------------------------------------
16 юли 2010 г.
 
Случи се:
 
 
 
    На 12 юли започна първия етап от ежегодния. Мониторинг на туристическия поток в Националния парк. Той се провежда всяка година, като наблюденията са по една седмица през четирите месеца – юли, август, септември и октомври. Постовете за наблюдение са разположени на 12 обекта: Долна станция на лифт над гр. Сопот, начален пункт за маршрут Карлово – х. Васил Левски (през резерват Стара река), началото на Екопътека Бяла река, м. Поняка,  КИП Сладката вода, х. Ехо, маршрут „Достъпна среда – Беклемето”,  х. Хайдушка песен, м. Заводна,  горски дом Кордела, ВЕЦ Видима (разклона за Мазането и Видимско пръскало) и Табите. Наблюденията са част от проект „Мониторинг на важни природни и антропогенни фактори в парка” - Програма за екологичен мониторинг. Резултатите дават информация за броя на посетителите и предпочитаните от тях маршрути и природни атракции.
    Ще припомним, че в момента се осъществява и ежегодния Мониторинг на въздействието на туристическия поток върху околната среда и биоразнообразието в парка.  До 20 юли се очаква да приключи започналият на 1 юли мониторинг на биваците.
 
   Завърши и второто за тази година Пътуващото училище,  организирано от СОУ „Св. Климент Охридски” – Троян в Национален парк Централен Балкан. В продължение на една седмица децата откриваха тайните на дивата природа в защитената територия по маршрута Карлово – х. Хубавец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – хижа Рай – хижа Плевен. Програмата включи още посещение на заслон Ботев и интерпретиран маршрут „Водните дупки” през резерват Северен Джендем до едноименната пещера. Групата беше придружавана от парков служител, който представи ролята на защитената територия за опазване на дивата българска природа, правилата за поведение  в парка, запозна учениците с разнообразието на растения и животни в Централен Балкан.
 
   На 17 юли във връзка с инициативата „С рейнджър в парка” от Образователната програма „Паркът като класна стая” парковата дирекция съвместно с Център за работа с деца – гр. Троян организира пешеходен преход по интерпретиран маршрут „Беклемето – Влашки мандри”.
 Парков служител ще придружава децата и ще ги запознае както със защитената територия, така и с легендите по тия земи.
 


Знаете ли, че:

Фондация PAN Parks обявява он-лайн конкурс „Дивите съкровища на Европа”

Фондация PAN Parks, Европейската организация за защита на дивата природа, предлага през това лято да опознаете и да се насладите на последните останали диви територии в Европа - сред тях е и Национален парк Централен Балкан. Кампанията-състезание  на Фондацията има за цел да повиши информираността, свързана с богатствата на Европейската природа. Тя стартира на 5 юли и  ще даде на природолюбителите възможност да открият съкровищата на прекрасни територии с дива природа - 11-те  сертифицирани PAN Park паркове в Европа. По време на 11-седмичното състезание ще бъдат раздадени няколко седмични награди, а на финала е и Голямата награда: един знаещ и щастлив победител ще получи пътуване с S-Cape Travel до Национален парк Майелла, Италия, за да се срещне лично и отблизо с удивителните природни чудеса!

PAN Parks са сертифицирани паркове - територии с изключителна природна красота, предназначени за опазване на дивите растения и животни. Тези паркове са разположени в Европа - от Скандинавия до Средиземно море. Може да си подарите празник като ги посетите и им се насладите по различен начини - от туризъм и риболов до скално катерене и каяк, право в сърцето на най-недокоснатите природни пейзажи на Европа.

Фондация PAN Parks реши да започне кампания за повишаване на осведомеността под формата на един забавен и с различни награди он-лайн конкурс.

Правилата са много прости: всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате на сайта и да предприеме он-лайн предизвикателството, свързано с различни PAN паркове всяка седмица. След проучване на растителния и животински свят на всяка отделна територия, отговорете на пет въпроса и ги изпратете непосредствено, така че да отговарят на изискванията за седмични награди, вариращи от бинокли до якета и чанти. Тези, които отговорят на всички въпроси правилно, ще могат да спечелят страхотната Голяма награда: почивка една седмица в Националния парк Майелла в Италия, предлагана от S-Cape Travel, туроператор, партньор на Фондацията.

Всички въпроси са на разположение през цялото състезание, така че участниците могат да влизат по всяко време и да отговарят на въпроси от предходна седмица, като посочат местата на парковете на картата, намираща се на микросайта на състезанието - http://www.winaholiday.panparks.org .

Така че, ако сте един от многото, които желаят да научат повече за скритите съкровища на Европа, не пропускайте тази невероятна възможност: откриване на дивата природа. Съществуваща в непосредствена близост, тя вълнува сама по себе си, но като зрелищно пътешествие, водещо през буковите гори на Майелла и наблюдаването на видри, сови и легендарния вълк на Апенините, със сигурност крайният победител няма да забрави през целия си живот. 

Повече за конкурса  „Дивите съкровища  на Европа” ще намерите на: http://www.winaholiday.panparks.org

За да научите повече за Фондация PAN Parks и Европейската мрежа , представяща най-доброто от дивата природа в Европа – посетете http://www.panparks.org 

За да получите информация за S-Cape Travel http://www.s-cape.eu

Очаквайте в следващия бюлетин:
o           актуални новини
 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg