ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН - 5 юли 2010

05 Юли 2010

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН
на Дирекция НП Централен Балкан
--------------------------------------------------
5  юли 2010 г.

Случи се:

     Екип верификатори, изпратени от Фондация PAN Parks проверяваха от 29 юни до 2 юли как Парковата дирекция изпълнява изискванията и ангажиментите, поети със сертифицирането на парка за член на Европейската мрежа. Независимият международен консултант Александър Зинке, Владивой Ванкура – отговарящ за природозащитните дейности на Фондацията и Катерина Раковска от българския филиал на Фонда за дивата природа (WWF) посетиха екопътеките Бяла река и Видимско пръскало, изкачиха се до х. Рай и Райското пръскало, срещнаха се със сертифицирани бизнес партньори на Фондацията и Дирекцията, с ползватели на ресурси в парка, с членове на Местната Пан Паркс Група и служители на дирекцията. С конкретните си въпроси проверяващите търсиха информация и отговори доколко и как се изпълняват петте критерия, които са основата на сертификацията, както и какви мерки са предприети от ръководството на парка за изпълняване на направените от Фондацията препоръки. След проверката ще бъди изготвен доклад, въз основа на който Фондацията ще реши дали да препотвърди PAN Parks сертификата на парка за следващите години.

На 12 юли започва първия етап от ежегодния Мониторинг на туристическия поток в Националния парк. Той се провежда всяка година, като наблюденията са по една седмица през четирите месеца – юли, август, септември и октомври. Постовете за наблюдение са разположени на 12 обекта: Долна станция на лифт над гр. Сопот, начален пункт за маршрут Карлово – х. Васил Левски (през резерват Стара река), началото на Екопътека Бяла река, м. Поняка,  КИП Сладката вода, х. Ехо, маршрут „Достъпна среда – Беклемето”,  х. Хайдушка песен, м. Заводна,  горски дом Кордела, ВЕЦ Видима (разклона за Мазането и Видимско пръскало) и Табите. Наблюденията са част от проект „Мониторинг на важни природни и антропогенни фактори в парка” - Програма за екологичен мониторинг. Резултатите дават информация за броя на посетителите и предпочитаните от тях маршрути и природни атракции.
Ще припомним, че в момента се осъществява и ежегодния Мониторинг на въздействието на туристическия поток върху околната среда и биоразнообразието в парка.  До 10 юли ще мониторнига на 11-те туристически пътеки, до 20 юли се очаква да приключи и започналият на 1 юли мониторинг на биваците.

От 28 юни до 2 юли в НП се проведе художествен пленер „Централен Балкан – с очите на младостта”. Ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” – Казанлък рисуваха дивата природа в района на Тъжанския парков участък. Акценти в пейзажите на младите художници станах природни забележителности като Тъжанското ждрело, вековните гори на резерват Джендема,  водопадите Кадемлийско пръскало и Бабско пръскало.  Рисунките, създадени по време на пленера, парковата дирекция ще представи на изложба през октомври, с което ще отбележи 19-годишнината от създаването на Национален парк Централен Балкан. Проявата е част от програмата на Парковата дирекция, посветена на Международната година на биоразнообразието.

    Изложба „Карикатуристи” (Човекът и природата: съжителство и борба), представя от 2 юли Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” в библиотеката на читалище „Иван Вазов” в Сопот. Проявата е рамките на Програмата за честване на 160-годишнината от рождението на Иван Вазов (1850-2010), организирана от Община Сопот, къщата - музей „Иван Вазов” и читалището в Сопот. Честванията започнаха на 25 юни и ще продължат до 9 юли в подбалканския град. Програмата е изключително богата и включва филмов маратон. национален конкурс за детска рисунка „Син съм на земя прекрасна”, VI фестивал на старата градска песен „С мечти и блянове крилати”, награждаване на участниците в литературния конкурс „Състояние на полет”, пленер „Аз рисувам Вазовия Сопот”, фото изложба от националния конкурс „Съвременните чичовци”, викторина „ Вазовото семейство”, изложба на занаятите, поетична вечер „Българийо, аз всичко тебе дадох…”, конференция „Жените в живота на Вазов” и др. Сред проявите, предвидени за последния ден,  са „Представлението”- драматизация по романа „Под игото” и „Възгледите на един учител за народното творчество” - авторски моноспектакъл на Камен Донев, връчване на Националната литературна награда „Иван Вазов” за 2010г. и официална церемония по случай 160 годишнината от рождението на Иван   Вазов с поднасяне на венци и цветя пред паметника на патриарха на българската литература.

Днес започва Пътуващото училище,  организирано от СОУ „Св. Климент Охридски” – Троян в Национален парк Централен Балкан. До 9 юли младите природолюбители ще откриват тайните на дивата природа в защитената територия по маршрута Карлово – х. Хубавец – хижа Балкански рози – хижа Васил Левски – хижа Рай – хижа Плевен. Програмата включва още посещение на заслон Ботев и интерпретиран маршрут Водните дупки през резерват Северен Джендем до едноименната пещера. Групата е придружавана от парков служител, който ще представи ролята на защитената територия за опазване на дивата българска природа, какви са правилата за поведение  в парка, ще запознава учениците с разнообразието на растения и животни в Централен Балкан.

Знаете ли, че:

Фондация PAN Parks обявява он-лайн конкурс „Дивите съкровища на Европа”

Фондация PAN Parks, Европейската организация за защита на дивата природа, предлага през това лято да опознаете и да се насладите на последните останали диви територии в Европа - сред тях е и Национален парк Централен Балкан. Кампанията-състезание  на Фондацията има за цел да повиши информираността, свързана с богатствата на Европейската природа. Тя стартира на 5 юли и  ще даде на природолюбителите възможност да открият съкровищата на прекрасни територии с дива природа - 11-те  сертифицирани PAN Park паркове в Европа. По време на 11-седмичното състезание ще бъдат раздадени няколко седмични награди, а на финала е и Голямата награда: един знаещ и щастлив победител ще получи пътуване с S-Cape Travel до Национален парк Майелла, Италия, за да се срещне лично и отблизо с удивителните природни чудеса!
PAN Parks са сертифицирани паркове - територии с изключителна природна красота, предназначени за опазване на дивите растения и животни. Тези паркове са разположени в Европа - от Скандинавия до Средиземно море. Може да си подарите празник като ги посетите и им се насладите по различен начини - от туризъм и риболов до скално катерене и каяк, право в сърцето на най-недокоснатите природни пейзажи на Европа.
Фондация PAN Parks реши да започне кампания за повишаване на осведомеността под формата на един забавен и с различни награди он-лайн конкурс.
Правилата са много прости: всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате на сайта и да предприеме он-лайн предизвикателството, свързано с различни PAN паркове всяка седмица. След проучване на растителния и животински свят на всяка отделна територия, отговорете на пет въпроса и ги изпратете непосредствено, така че да отговарят на изискванията за седмични награди, вариращи от бинокли до якета и чанти. Тези, които отговорят на всички въпроси правилно, ще могат да спечелят страхотната Голяма награда: почивка една седмица в Националния парк Майелла в Италия, предлагана от S-Cape Travel, туроператор, партньор на Фондацията.
Всички въпроси са на разположение през цялото състезание, така че участниците могат да влизат по всяко време и да отговарят на въпроси от предходна седмица, като посочат местата на парковете на картата, намираща се на микросайта на състезанието - http://www.winaholiday.panparks.org .
Така че, ако сте един от многото, които желаят да научат повече за скритите съкровища на Европа, не пропускайте тази невероятна възможност: откриване на дивата природа. Съществуваща в непосредствена близост, тя вълнува сама по себе си, но като зрелищно пътешествие, водещо през буковите гори на Майелла и наблюдаването на видри, сови и легендарния вълк на Апенините, със сигурност крайният победител няма да забрави през целия си живот. 
Повече за конкурса  „Дивите съкровища  на Европа” ще намерите на: http://www.winaholiday.panparks.org
За да научите повече за Фондация PAN Parks и Европейската мрежа , представяща най-доброто от дивата природа в Европа – посетете http://www.panparks.org 
За да получите информация за S-Cape Travel http://www.s-cape.eu

 

На 11 юли 1979 година са обявени два от резерватите в Национален парк “Централен Балкан” - “Пеещи скали” и “Соколна”.

Резерват “Соколна” е създаден, за да се запазят характерни местообитания и находища на редки и застрашени от изчезване видове в старопланинския масив Триглав. Резерватът е с площ от 12,5 км2 , надморската му височина варира от 730 м до 1 770 м,  разположен е в землищата на селата Скобелево и Асен в община Павел баня. Обхваща стръмните южни склонове на Триглав и представлява комплекс от планинските части на долините във водосборите на реките Соколна и Кюй дере. Могъщите отвесни скали, оформящи каньона, тесните речни долини – широко отворени за преходносредиземноморското влияние, са създали условия за развитието на невероятно растително разнообразие. Соколна е една от естествените ботанически  градини на България. Над 600 вида са висшите растения, от които 40 са редки и застрашени, като казашка хвойна, старопланинска иглика, костова тлъстига, родопски силивряк, български скален копър, жълт планински крем,  рохелова каменоломка. Тук може да се види и старопланинският еделвайс, неговите находища са разположени на най-ниската надморска височина не само южно от старопланинското било, но и в България. Горите са от бук, дъб, горун, обикновен, келяв и воден габър, мъждрян и явор. В миналото територията на днешния резерват – Куру дере и Кюй дере, била почти изцяло покрита с тис. Той се оказал много подходящ за строителен материал - от него изработвали корабите за римската флота и бил масово изсичан. В резервата още личат следите от вдълбаните в скалите пътеки за свалянето на дървесината. Днес, в Кюй дере е запазено най-голямото тисово находище у нас. Обширни площи в ниските части на Соколна са заети от естествени находища на люляк. Разцъфнал по скалите през май – той преобразява целия резерват, суровата долина става изведнъж гостоприемна и близка.  
 Съчетанието на релефа и растителните съобщества благоприятства разнообразието на животинския свят в Соколна. Наблюдавани са 21 вида бозайници. В лабиринта от скали може да зърнете властелина на планината - кафявата мечка, диви кози, благородни елени, сърни, диви свине. Легенда свързва името на резервата с ловния сокол. Някога, назад във времето, османски велможа по тия места обичал да ловува със соколи. По негова заповед две семейства, заселени в местността Гарга манастир - обградена почти отвсякъде с отвесни скали, отглеждали и обучавали ловни соколи. Днес, птичият свят в резервата населяват над 60 вида птици - скален орел, сокол скитник, голям и малък ястреб, обикновена ветрушка, бухал, черен кълвач.

Резерват “Пеещи скали” е разположен върху 14,7 км2 площ. Създаден е, за да се запазят високопланински безлесни местообитания – богати на ендемични и редки видове растения, есетствени букови гори и характерна фауна във водосбора на река Росица.  Намира се в землището на община Севлиево, територията му обхваща стръмни склонове, покрити с букови гори и пресечени от речни долове, високопланински била и скални образувания. Резерватът включва изворите и горните течения на реките Цървулщица и Багарещица. Река Багарещица е ляв приток на р. Росица, а р. Цървулщица е десен приток на р. Багарещица.
Живописна корона от върхове увенчава резервата. По главното Старопланинско било от изток на запад  са разположени Куртбашица (Вълчата глава) - 1660 м н. в., Пеещи скали (1770 м н. в.) -  уникални скални образувания, чието име носи резервата,  Караборун (Росоватец) - 1980 м н. в., Гроба (1887 м н. в.), Устриката (1839 м н. в.). По северните граници на резервата от запад на изток се редят върховете Горната кукла (1243 м н. в.), Купнец (1223 м н. в.), Градът (1180 м н. в.), Ганьов чукар (1250 м н. в.).
Флората е богата и разнообразна. Изключителна природозащитна ценност на резервата са вековните букови гори. Зеленото богатство допълват ели, явори - обикновен и планински /жешля/, офика, ясен и габър. Високопланинските ливади са изпъстрени с червени и черни боровинки, хвойна, тинтяви, камбанки, многообразие от ароматни и цъфтящи треви. Срещат се ендемични, реликтни и редки видове –  старопланинска иглика и старопланинска теменуга, нарцисовидна съсънка, янкиев крем, силивряк, тис, българско вятърче, еделвайс, разперена светлика. Убежище далеч от човека намират тук видове от българската Червена книга - мечка, златка, дива коза, скален орел, черен и белогръб кълвач. Срещат се вълци, благородни елени, сърни, диви котки и диви свине, лисици, белки, грабливи птици.

Уникалният ландшафт и биологично разнообразие нареждат резерватите “Пеещи скали” и “Соколна” в Списъка на представителните защитени територии на ООН.


Очаквайте в следващия бюлетин:
-  новини

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg