Информационен бюлетин

04 Май 2012

Случи се:

Пожар горя в Стенето
На 28 април, от хижа „Дерменка” се получава сигнал за пожар в резерват Стенето. Четирима служители от Парков участък Троян веднага отиват на мястото и установяват, че гори югоизточно под м. Венците, над пещерата „Птичата дупка“ в резервата, охранителен участък Сухата река в землището на с. Черни Осъм. Своевременно са уведомени службите за пожарна безопасност и защита на населението в Троян и Карлово.
В късния следобед, парковите служители съобщават за около 30 дка засегната горска площ. Гори основно мъртва горска постилка под букова гора. Започва незабавна борба с огъня и около 21 часа, служителите информират, че пожарът е ограничен, но поради изключително стръмния терен има множество търкалящи се горящи дънери и камъни, при което съществува опасност от възобновяване на огъня. На следващия ден – 29 април, служителите отново са на мястото и установяват, че няма ново разрастване на пожара. Започват обработване на вътрешните огнища.
На 1 май пак е получен сигнал, че се издига дим от района на пожара. Служителите от Парков участък Троян установяват на място, че има активен горящ фронт, движещ се по улей в посока северозапад към билото. Борбата с огъня продължава и на 2 май, поради горещото време и вятъра. До вечерта пожарът е ограничен, засегнатата площ е около 100 дка. Вчера, 3 май, на мястото са вече 15 служители от Парковите участъци Троян, Стоките, Клисура и Карлово, които започват обхождане и обезопасяване на пожарището по периферията и около 17 часа пожарът е неутрализиран и обезопасен.
Районът е поставен под наблюдение през следващите дни.
При извършения оглед на мястото са установени изолирани загаснали клади по хоризонтала на местността, което говори за умишлен палеж.

Започна инвентаризацията на състоянието на туристическата инфраструктура в националния парк. Тя се извършва всяка година в началото на активния туристически сезон с цел своевременното ремонтиране и подмяна на увредена инфраструктура, както и за осигуряване безопасността на посетителите. Ще бъде проверено състоянието на 27 пешеходни маршрута, както и на интерпретираните обекти - маршрути и екопътеки, лентовата и жалонна маркировка. Заедно с проверката на състоянието на инфраструктурата, ще се анализират и възможните опасни места по протежение на трасетата и около кътовете за отдих, за да бъдат своевременно  обезопасени. Инвентаризацията ще продължи до края на месец май.

Продължават ремонтните дейности по трасето на Екопътека Бяла река. След като бяха обновени мостовете над ждрелото на Бяла река, сега ускорено продължава рехабилитацията на 80 м дървени стълби с метална опора по терена, 14 м дървени стълби и 135 м дървени парапети – съоръжения от изключителна важност за безопасността на посетителите. Започва пълно обновяване и на парковата мебел – маси, пейки, пънчета, в бивак Бяла река.
Ремонтират се – укрепват и лакират, съществуващите в района съоръжения, както и интерпретативните модули по екопътеката, представящи водите, горите, животните и растенията в парка.
Поради изпълняваните строително–монтажни работи, обектите в посетителския комплекс – бивак Бяла река, екопътека Бяла река и Екоцентър Джендема, ще останат затворени за посетители през т. м.
Очакванията са изцяло обновените обекти да бъдат официално открити за посещение в началото на м. Юни.

Знаете ли, че:

Месец Май е месец за защита на природата
Отбелязва се всяка година, съгласно т. 5 от Постановление № 23 на Министерския съвет от 20 април 1967 г. До 1966 г. се чества като месец за защита на родната природа.
       
Очаквайте в следващия бюлетин:
• актуални новини

 

 


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg