Ловни соколи летят свободни и кацат по скалите в Национален парк Централен Балкан

13 Юни 2012

Соколи по скалите” е името на вълнуващ български научно-популярен филм от 80-те години, разказващ за един рядък вид птица в България - ловния сокол. Филмът е заснет благодарение на ентусиазма на известния професор биолог Таню Мичев и телевизионен екип, работещ при екстремни условия. Птиците се снимат от укрития, закрепени на отвесни скали, а операторите висят на алпийски въжета. По-късно се оказва, че кадрите, заснети тогава, са уникални и изключително ценни, тъй като са документирани едни от последните гнезда на вида в страната. Няколко години след това вида изчезва и остава само на черно-бялата лента. Последното регистрирано гнездо на ловен сокол е през 1998 г. в Стара Планина.
През 2011г. Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, в който все още работи легендарният професор, започва проект за възстановяване на популацията на вида в България. Проектът е пилотен и включва връщане в природата на млади ловни соколи – 6 през 2011г. и 4 през 2012г. Той цели проучване на заплахите за вида в България, идентифициране на подходящи местообитания, както и разработване на успешна техника за възстановяване на популацията на вида чрез реинтродукция.
През тази година беше използвана техниката „Open hack”, при която птиците се доотглеждат от 25 дневна възраст в изкуствено гнездо, закрепено за скалите. На 6-ти и 7-ми юни, когато малките ловни соколи бяха на 50-51 дни от излюпването си,  те направиха първите си полети. Всички преодоляха критичния момент на първото кацане и до 2 дни се завърнаха на скалата с изкуственото гнездо, за да търсят храна. Вече шести ден соколите летят свободно и кацат по скалите в Национален парк „Централен Балкан”. Летателните им умения се подобряват с часове. Две от соколчетата бяха забелязани да ловуват насекоми, а трето да преследва жива плячка – пойна птица. Наблюдението и подхранването на птиците ще продължи до около средата на юли, когато се очаква те да напуснат „родната” територия и да започнат да „проучват света” както в България така и в съседните страни. Движенията им ще бъдат проследявани чрез GPS трансмитери, закрепени на гърба на соколите.
Екипът на проекта се надява малките ловни соколи, пуснати на свобода през 2012г. да оцелеят и да започнат да се размножават след 2-3 години, когато станат полово зрели.
Проектът е финансиран от Enviornmental Agency – Abu Dhabi и се осъществява в сътрудничество с ФПС „Зелени Балкани”, Дирекция на НП “Централен Балкан” и International Wildlife Consultants (UK) Ltd.
За повече информация:
Димитър Рагьов (ИБЕИ – БАН), ръководител на проекта – dimitar.ragyov@gmail.com; GSM 0898 58 55 53

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg