Маркирана мечка беше убита в Балкана над Енина

24 Ноември 2017

В Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ вчера постъпи сигнал за намерена мъртва мечка в м. Картала, землището на с. Енина, община Казанлък. Парковият служител е уведомил полицията и РИОСВ – Стара Загора. Информацията са получили и в Сдружението за дива природа „Балкани“, чиито експерти проучват вида в района на „Централен Балкан“ от две години и маркират мечки с GPS-GSM нашийници.  
Служителят на Парковата дирекция, двама експерти от РИОСВ – Стара Загора и експерт от сдружението направили оглед на мястото. Убитото животно е 3-годишна мъжка кафява мечка. По сваления нашийник е установено, че това е Пламен, уловен и маркиран на 2 ноември 2016 г. в м. Маришница, край Априлци, извън границите на Националния парк. В РПУ – Казанлък е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 237, ал.1, от НК. (Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7. - лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност). Очакват се резултатите от експертизата. Данните от нашийника ще бъдат използвани, за да се установи точното място на посегателството.
Кафявата мечка е застрашен вид в Червената книга на Р. България и защитен, съгласно Закона за биологичното биоразнообразие.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg