Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Мащабна акция по почистване се проведе в НП „Централен Балкан“

26 Септември 2022
      Акцията стартира на 16 септември и продължи до 21 септември, във връзка Националната кампания „Да изчистим България заедно”, инициирана от бТВ и осъществявана в партньорството с МОСВ.
      В почистването се включиха 52 служители на Дирекцията от всички Паркови офиси. Акцията се проведе по предварително зададен списък, с потенциално замърсени места от активни туристически дейности, в границите на парка.
      Отпадъците в защитената територия, освен неприятна гледка, са потенциално опасни за някои представители на фауната. Често са замърсени недостъпни за МПС места и това затруднява извозването и депонирането им.
     Служителите на Дирекцията извозиха събраните отпадъци, извън парка до най-близките  регламентирани сметища.
      Бяха почистени 13 маршрута, в това число Екопътека „Видимско пръскало“ и Зелена класна стая, Екопътека „Бяла река“, Местност Беклемето – ски писта – местност Букова могила, Местностите Мазането, Синаница, Шопов егрек, Екюз алан,  Заводна, по пътя от село Тъжа до местност Смесите и от местност Смесите до връх Триглав, по пътя към Връх Ботев и др.
     В почистването бяха включени и районите на хижа „Момина поляна“ и хижа „Дерменка“, както и на заслоните „Маринка“, „Бункера“ и „Михайлов“.
     Предадени са 1060 кг отпадъци.