Министър Димов откри празника на билките в Троянския Балкан

02 Юли 2018
„Билките са едно от най-големите богатства на България. Благодарение на това биоразнообразие от над 770 вида лечебни растения сме на трето място след Китай и Индия по износ на билки в света“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на празника на билките, планината и туризма в събота – 30 юни, в подножието на Троянския проход над село Балканец.
Традиционното за троянския край събитие премина под мотото „Да променим отношението си към природата“ и с посланието „Зеленото е родолюбие“ и се проведе с подкрепата на МОСВ. „Този приказен празник е не само на билките, планината и туризма, а и на традициите, настоящето и нашето бъдеще. Днес е дъждовен ден, но нека се радваме на дъжда, защото от него се раждат зеленината и животът“, каза още министър Димов. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също поздрави участниците и заяви, че той самият е за 8-и път на празника на билките в Троянския Балкан. Сред гостите бяха още евродепутатът Ангел Джамбазки, депутати от ВМРО и ГЕРБ, ръководството на областната управа в Плевен, на Дирекция  Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ – Плевен, кметове и общински съветници от Троян и Ловеч.
Кметът на Троян Донка Михайлова подчерта, че местните хора винаги са черпили сила от традициите, планината и предприемаческия дух. Да се опитаме заедно да променим към по-добро отношението си към природата, макар и за един ден – това е посланието, което организаторите от Община Троян, Сдружение „Съвет по туризъм“ – Троян и кметството на село Балканец, отправиха към гостите на празника.
Домакините предложиха на присъстващите горещ ароматен чай от 22 вида планински билки, събрани от Троянския балкан, както и любопитна информация за лечебната сила на широко разпространени и малко познати билки и диворастящи плодове. Победителите в конкурсите за най-красив венец, за най-дълъг венец от билки и за най-много набрани билки от поляната получиха награди, осигурени от МОСВ. Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ се погрижи за подаръците на най-добре подготвените участници във викторината с въпроси за парка.
На поляната Айдушкото сборище с панорамна гледка към билото на Балкана се стекоха стотици любители на планината. Празникът на билките се провежда за 16-и път всяка година в  последната събота на юни. Тогава официално се открива и летният туристически сезон в региона.
 
 
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg