Министър Нона Караджова - домакин на празнично честване

05 Юни 2012

Министър Нона Караджова ще бъде домакин на празнично честване, организирано съвместно с ЕК, на 20 години Натура 2000 и 20 години LIFE, по повод Световния ден на околната среда 

Събитието е на 6 юни, от 11.00 часа в местността „Бяла река” край  Калофер, в НП Централен Балкан.
 

По повод Световния ден на околната среда 5 юни, министър Нона Караджова ще бъде домакин на празнично честване на 20-годишнината от приемането на Директивата за хабитатите на ЕС /основен документ от правото на ЕС за изграждане на Общоевропейската екологична мрежа Натура 2000/, както и 20-годишнината от създаването на финансовия инструмент LIFE за подкрепа на проекти в областта на околната среда и защитата на природата.
Официални гости са вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, генералният директор на ГД „Околна среда” към ЕК Карл Фалкенберги началникът на отдел „Натура 2000” в ЕК Щефан Лайнер. Ще присъстват областните управители на София област и Ловеч, народни представители, кметове на населени места на територията на парка,експерти, представители на неправителствени организации и местни общности.
Министър Нона Караджова и Карл Фалкенберг ще открият екопътека „Бяла река”, реновирана по проект на Оперативна програма ”Околна среда”. Ще бъдат представени добри практики при управление на мрежата Натура 2000, както и резултати от успешно реализирани проекти, финансирани от ЕК по LIFEи ОП «Околна среда».
Честването се организира от Главна дирекция „Околна среда” към Европейската комисия и Министерство на околната среда и водите в рамките на общоевропейска инициатива за отбелязване на 20-годишнината от създаването на Натура 2000 и LIFEс поредица от подобни събитияна територията на цяла Европа. Във всяка държавацелта е гражданите да видят отблизо зоните на Натура 2000 и да се запознаят със защитените растителни и животински видове в съответния регион.  
Директор Нела Рачевиц ще посрещне и приветства гостите на празника и ще участва в откриването на Екопътека Бяла река.
Дирекция "НП Централен Балкан"


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg