Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

​Национален парк „Централен Балкан“ проведе образователна инициатива с ученици от СУ „Иван Вазов“ в град Сопот

15 Май 2023
На 10 май 2023 г. в град Сопот Дирекция „Национален парк „Централен Балкан“ проведе екообразователна инициатива с ученици от трети, четвърти и пети клас от СУ „Иван Вазов“ – гр. Сопот.

Децата бяха разделени на четири групи, като всяка от тях преминаваше през обособени тематични станции. В игрови формат децата научиха за хранителните вериги и свързването им в хранителни мрежи, как се прави разпознаване на дървесни видове, профил на дърво, ползване на клупа и висотомер, за взаимоотношенията на животните чрез симулиране на връзките хищник – жертва (сови и сънливци) и др.

В инициативата участваха близо 60 деца и четирима класни ръководители. Събитието беше изнесено извън района на училището в зоната за отдих над града, непосредствено преди подходите за националния парк. От Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ се включиха четирима служители.

Събитието е продължение на провелите се през миналата година информационни срещи с учители от общините около националния парк и обсъжданите възможности за партньорства и съвместни инициативи.

Учениците участваха в беседа за значението на националния парк и неговите отличия с акцент върху серийния обект на световното наследство на ЮНЕСКО – „Старите и първични букови гори на Карпатите и други региони в Европа“.