Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

НА 20 МАЙ ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЧЕЛИТЕ

20 Май 2024

Днес отбелязваме Световния ден на пчелите и всички опрашители, които в последните няколко години са сериозно застрашени от изчезване. Сега е моментът, в който да си дадем сметка колко важни са опрашителите за нашето качество на живот и нашето бъдеще.
 
В тази връзка експерт от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ изнесе беседа на деца в ДГ „Радост“ в гр. Габрово, на тема „Пчелата – неуморният работник“, която е част от образователната програма на Парковата дирекция за 2024г. Беседата протече под игрова форма, на която децата успяха да научат повече за видовете пчели, техните местообитания, устройство и роля на различните видове пчели в кошера. Децата проявиха интерес като се включиха активно в заниманията. Накрая всички получиха награда от нас, а детската градина, образователен пакет, адаптиран за съответната възраст.
 
Пчелите са сред най-известните опрашители и варират над 2000 вида, съществуват 900 вида сирфидни мухи, над 500 вида пеперуди, 8 000 вида молци и много други насекоми. 4 от 5 вида култури – важни източници на хранителни вещества за човека, са изцяло зависими от опрашването – тази безценна услуга, която природата ни предоставя безплатно. Тревожен е фактът, че около един на всеки десет вида пчели и пеперуди в Европа е на ръба на изчезване, а всеки трети вид е с намалена популация.
Европейският съюз си постави дългосрочни цели и действия, които да бъдат изпълнявани от гражданите на ЕС за постигне на главната цел – справяне с драстичното намаляване на природните опрашители. Време е всеки да направи онази малка-голяма крачка към популяризиране на значението на пчелите, тъй като състоянието на екосистемите, а оттам и благосъстоянието на хората, зависят именно от спасяване им.