НП „Централен Балкан“ е домакин на Летен университет на ЮНЕСКО

23 Юли 2019
Национален парк „Централен Балкан“ е домакин на Летен университет на ЮНЕСКО, който беше открит вчера в сградата на Община Карлово. Началото на инициативата дадоха зам.-кметът на  Карлово Стойо Карагенски, Христо Георгиев – главен секретар на Националната комисия на България за ЮНЕСКО към Министерството на външните работи, Мирослав Калугеров  - директор на Дирекция „Национална служба за защита на природата“ към МОСВ, Генчо Илиев - директор на дирекция „Национален парк Централен Балкан“ и почетният гост от програма МАБ на ЮНЕСКО - Джонатан Бейкър.
България за първи път е  домакин. Инициативите в рамките на Летния университет се провеждат от 21 до 28 юли в южната и северната страна на биосферен парк „Централен Балкан“.  В тях се включват над 30 млади експерти, докторанти и представители на местни общности в близост до биосферни паркове от три континента. Те са избрани сред 125 кандидатури от цял свят. Участниците са от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили. Те ще обсъждат бъдещето на биосферните паркове в България и по света с помощта на наши и международни лектори от Гърция, Италия и Испания.
Лятното приключение предвижда още ботанически турове и посещения на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и природни забележителности, организирани с активното съдействие на представители на местния бизнес и местната власт в района на парк „Централен Балкан“. Очаква се освен местни традиции и забележителности да бъдат демонстрирани и множество добри практики, а експерти от Италия ще представят успешни примери, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.
Летният университет на ЮНЕСКО ще приключи с публична заключителна сесия, на която ще бъдат обобщени всички препоръки и предложения за бъдещи проекти и инициативи както на местно, така и на международно ниво.  Тя е предвидена за 27 юли, събота, в Културния информационен център на Троян с участието на кмета на община Троян Донка Михайлова. 
Подробности за програмата, целта и организацията на Летния университет може да прочетете тук: https://www.moew.government.bg/bg/priroda/aktualni-suobsteniya/
Летният университет е международна инициатива на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция (BRESCHE). Стартът й е преди четири години, а целта е да привлече и обучава млади специалисти от цял свят по темите, свързани с развитието на биосферните паркове. Летният университет на ЮНЕСКО се организира от Българска фондация Биоразнообразие с подкрепата на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, МОСВ, Националния Комитет по програмата „Човекът и Биосферата“, МИО Гърция, Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“, община Карлово, община Троян, Националната комисия за България на ЮНЕСКО.
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg