Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Освободено мече в НП „Централен Балкан“

19 Май 2023
През изминалия ден на територията на Национален парк „Централен Балкан“ се проведе акция по освобождаване на младо мече, уловено в района на гр. Габрово.
Множество сигнали и видеа на граждани на гр. Габрово на младо мече, навлизащо в територията на града, станаха причина за провелата се акция. На 18 май представители на WWF България и Ловно-рибарско дружество „Чардафон“ успяха да уловят мечето в предоставената от Дирекция „НП Централен Балкан“ клетка. Специалистите упоиха животното, след което го прегледаха, извършиха необходимите измервания (тегло, дължина на тялото и др.) и поставиха GPS нашийник. По късно мечето беше преместено и освободено на територията на НП „Централен Балкан“.
Благодарение на GPS нашийника, представителите на WWF България и Дирекция „НП Централен Балкан“ ще могат непрекъснато да проследяват движението на мечето и да реагират при необходимост.
Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ призовава да не се изхвърлят органични отпадъци извън обозначените за целта места, особено в територии, обитавани от кафяви мечки. Не хранете дивите животни! Това може да представлява опасност както за вас, така и за самите животни.