Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A

Отбелязваме Световния ден на рейнджъра 31 юли

01 Август 2023
В партньорство с Природонаучен музей - Черни Осъм и Национално училище за планински водачи – Черни Осъм, в съботния ден на 29 юли множество деца и младежи „влязоха в обувките на рейнджъра“, преминавайки през редица изпитания и предизвикателства. В двора на Природонаучния музей бяха позиционирани 10 станции, които включваха природни арт занимания, работата с компас, определяне на животински видове по техните следи, преминаване през препятствия, определяне възрастта на дърветата, катерене, спускане по тролей, направа на възли, игри за гасене на огън, търсене на видове, запознаване с традиционното животновъдство в Парка и много други. Гости на събитието бяха младежи от Скаутски клуб „Диви пчели“ – Плевен.
Денят на рейнджъра завърши с връчване на грамоти и заслужени подаръци за участниците.
Отбелязването на празника ще продължи и през тази седмица. Очакваме ви на 2 август (сряда) от 10 до 12 часа в централния парк на град Павел баня.
 
Световният ден на рейнджъра e инициатива на Международната федерация на рейнджъритe. Темата през 2023 г. е „30 на 30“ и се основава на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (COP15) от 2022 г., където глобалната рамка за биоразнообразието е договорена от световните лидери и лицата, вземащи решения. Цел 3 на Конвенцията очертава изискването, най-малко 30 процента от планетата да бъде ефективно запазена и управлявана до 2030 г. („30 на 30“).

Тази цел не може да бъде постигната без подходящо осигурена с ресурси и обучена местна работна сила. В челните редици на тази работна сила са рейнджъри и работници в защитени зони, включващи още държавен персонал, местно население и общности, доброволци. Тяхната работа се състои в опазване и мониторинг на околната среда, защита на видовете и ландшафта, работа с посетителите, управление на пожари, правоприлагане, образование, подкрепа на общността и регулиране на устойчивото ползване на природните ресурси.