Палят лично и служебно имущество на служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“

15 Юли 2015

Две са дръзките посегателства върху имущество на охранители от Парков участък „Тетевен“ от началото на м. юли. На 5 юли, около 1,30 часа през нощта, умишлено е запален личният автомобил на Пончо Пончев - главен специалист в отдел „Контрол и охрана“. Колата е  била паркирана в двора на къщата му в с. Рибарица. Подпалвачът е хвърлил съд със запалителна течност под резервоара с дизелово гориво на автомобила. Задната половина и интериора на превозното средство са изгорели почти напълно. Унищожени са частично, а някои и изцяло, намиращите се в колата оборудване и документи. Само бързата реакция на Пончев е предотвратила пламването на разположеното в непосредствена близост жилище.
Пак в с. Рибарица, шест дни по-късно – на 11 юли, този път посред бял ден – около 13,30 часа, пламва паянтов навес в дворното място на Петър Грозданов, също главен специалист в отдел „Контрол и охрана“ на Парковия участък „Тетевен“. Напълно изгарят служебният мотоциклет ИЖ и намиращите в близост стара къща и две стопански постройки. В овъглените постройки не е имало електричество, а акумулаторът на мотоциклета е бил свален, тъй като в предходните дни служителят е бил в отпуск, обстоятелства, които пораждат основателни съмнения за умишлено предизвикан пожар.
Парковите служители са убедени, че палежите са свързани с изпълнението на служебните им задължения и е отмъщение от нарушители на режима на защитената територия, на които са наложени предвидените в закона санкции.
Силно притеснителна е възможността от възникването на нови подобни инциденти с други колеги от същия Парков участък, тъй като има индикации, че неидентифицирани лица и автомобили наблюдават и следят и други служители, за което са подадени необходимите официални сигнали.
Парковата дирекция строго осъжда посегателството върху своите служители и е убедена, че със своевременните си действия, органите на МВР ще стигнат до разкриване на подпалвачите.  
Същевременно заявява категорично, че подобни нагли деяния няма да разколебаят екипа на Дирекцията съвестно и стриктно да изпълнява служебните си задължения за опазване на Национален парк „Централен Балкан“.

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg