Партньорска визита в Биосферен парк „Централен Балкан“

11 Юни 2018
Представители на Биосферен парк „Тюрингска гора“ бяха на тридневно посещение в новосъздадения Биосферен парк „Централен Балкан“. Немските експерти посетиха трите зони на биосферения парк – сърцева, буферна и преходна, в районите на общините Карлово и Павел баня. Програмата им включваше и участие в редовно заседание на Координационния съвет.
Гостите – представители на администрацията на Парка и на сертифицираните му партньори, представиха пред българските си колеги характеристиките на „Тюрингска гора“, механизмите за управление и сертифициране на производители и доставчици на продукти и услуги в условията на немското законодателство. Отчитайки факта, че съгласно немските закони категорията „биосферен парк“ е защитена територия с организирано и финансирано от регионалните администрации управление, колегите от Германия оцениха високо инициативата на Дирекция НП „Централен Балкан“ за създаване на нов тип партньорство между 7 администрации с цел осигуряване на легитимен управляващ орган на новосъздадения български биосферен парк.
Немските колеги посетиха резерватите „Джендема“ и „Стара река“ (сърцева зона на Биосферния парк), запознаха се с културно-историческото наследство на Карлово и Калофер, потопиха се в атмосферата на розобера и  розопреработката, насладиха се на кулинарни произведения от задбалканските котловини. Споделените от гостите впечатления са, че потенциалът на региона на Централен Балкан за създаване на модел за устойчиво развитие е значителен. Директорът на Биосферен парк „Тюрингска гора“ – Йорг Восхаге, изрази надежда, че очаква успешно партньорство с „Централен Балкан“.
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg