Пожарът в поддържан резерват „Чамджа“ е овладян.

05 Април 2017

Сигнал за пожар на територията на поддържан резерват „Чамджа“ - в землището на село Христо Даново, община Карлово, е подаден на 4 април  в 15.12 ч. от служител в отдел „Контрол и охрана“ в местния участък на Национален парк „Централен Балкан“, който управлява резервата.
Мястото на пожара е южния склон на резервата, над пътя за Дамлъ дере. Действията по гасене са започнати от  служителя на парковата дирекция, който  се опитва да овладее огнище от около 5-7 кв.м.
На място са пристигнали два противопожарни екипа на РСПБЗН, както и няколко доброволеца. Малко по-късно са дошли доброволци, 30 служители от ДГС Клисура, както и на Дирекцията на „Национален парк Централен Балкан“. В резултат на  предприетите действия е предотвратено разрастването на огъня. Пожарът е овладян към 10.00 ч. на 5 април,  но все още не е ликвидиран.
Засегната площ, към късния следобед на вчерашния ден, е 1,5 ха естествено находище на черен бор (низов и върхов пожар), със съществено увреждане на дървостоя. Предполагаема причина за възникване на пожара е  умишлено запалване по неясни подбуди. Има забелязано лице в района на пожара, за което е съобщено на служителите от МВР. Предстои оценка на засегнатите видове и находища.
На мястото продължават дежурства на служители на националния парк, до окончателното му погасяване.
 
                                               .

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg