Посегателство към животни в Национален парк „Централен Балкан“

19 Септември 2017

На 29 август, 2017 г. при регулярен обход служители на Парковата дирекциясе натъкват на мъртва белка в м. Седльовец (Парков участък Калофер)в НП„Централен Балкан“. На около 5 м от нея е открита и метална лъжица, пълна със съмнително вещество. Животното и лъжицата са изпратени  за изследване в регионалната лабораторията в Стара Загора към Националния диагностичен научно-изследователски ветеринарно-медицински институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, София.
Резултатите от изпитването доказват, че веществото по лъжицата е силна отрова (мощен инхибитор на холинестеразата). Изследването на мъртвото животно потвърждава, че смъртта му е настъпила вследствие на отравяне с препарат, съдържащ такива инхибитори.
На 13 септември при обход на охранителен участък „Параджика“, Парковите служителите се натъкват на дървено сандъче със синкава смес, с неприятна миризма на инсектицид, поставено под сливово дърво(снимка №1). Според главния инспектор на парковия участък, съдържанието силно прилича на това открито по лъжицата, като е добавено и малиново сладко.
Това не са първите посегателства срещу  обитателите на парка. Тогава атаката бе срещу дневни грабливи птици.  През юни2011г. бяха открити живи отровни примамки -  гълъби с намазани с отрова глава и шия,  вързани за стената на Аневското кале. Сега, шест години по-късно, отровата е срещу месоядните и всеядните обитатели на Парка. 
Българското законодателство предвижда санкции в подобни случаи. Съгласно Закона за биологичното разнообразие при убиване на животни с отровни примамки е предвидена глоба.
Според Чл. 325б. от Наказателния кодекс, ал.1.,  при причинена  противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначно животно, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 5000 лева. 
Всяка смърт на живо същество е загуба. Страшното в случая е, че не се знае колко и какви животни ще загинат от отровата, колко от тях ще станат храна за други месоядни и лешоядни и ще доведат и до тяхната гибел. Използването на отрови може да доведе до непоправими последици за живите обитатели.
Парковата дирекция призовава за гражданска непримиримост към подобни посегателствата срещу дивата природа. Ако сте посетител в Националния парк и откриете мъртво животно, примамки за животни, подозрителни действия на лица и др., Моля информирайте Парковата Дирекция на E-mail office@centralbalkan.bg
 
                                  

                                     
Намереното сандъче

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg